ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΝ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟ..., ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ;;;

 

Πεθαμένο βρήκανε τον Μπόρις Μπερεζόφσκι. Με το που βγαίνει στον αέρα από τα ΜΜΕ η είδηση, μια είναι η σκέψη και πάει σφαίρα κατ' ευθείαν στον Βλάδιμιρ Πούτιν. Ότι ο τσάρος της Ρωσίας καθάρισε τον 67χρονο ολιγάρχη, από τα πρώτα-πρώτα ονόματα των νεόπλουτων στην μετακομουνιστική εποχή που έγιναν γνωστά στη Δύση. Ο άνθρωπος που είχε επαφές με τις τσετσένικες εγκληματικές ομάδες, και εκμεταλλεύτηκε το όνειρο των Ρώσων μετά την περεστρόικα να αποκτήσουν ένα καλό, σύγχρονο Ι.Χ. αυτοκίνητο

Ο εν λόγω Μπερεζόφσκι (φώτο) είχε εγκατασταθεί στο Λονδίνο, είχε ζητήσει και του είχε δοθεί πολιτικό άσυλο από την Αγγλία, αλλά ζούσε σαν “εξόριστος”. Τον προστάτευε ένας μίνι στρατός. Είναι, αλήθεια, ικανός ο Πούτιν να φτάσει στη δολοφονία; Αφελέστατη η ερώτηση

Το λιγότερο είναι αν ο μονάρχης της Ρωσίας καθάρισε τον Μπερεζόφσκι, με τον οποίο είχε ανοικτό πόλεμο για χρόνια πολλά. Και μόνον ότι το σύμπαν υποψιάστηκε τον Πούτιν, λέει πολλά. Και τον Αμπράμοβιτς, το άλλοτε φιλαράκι του, φοβόταν ο Μπερεζόφσκι. Το γράφω. Οι κόντρες ανάμεσα στους Ρώσους ολιγάρχες θα κρατήσουν μέχρι τα παιδιά τους. Μανιάτικα σενάρια θα γράψουν.

Μετά το 1991-92 κάποιοι μέχρι τότε τίποτες έγιναν σε ρυθμούς εκρηκτικούς πολυδισεκατομμυριούχοι στη Ρωσία. Ανεξήγητο; Καθόλου. Και οι πέντε ολιγάρχες έγιναν δεκαπέντε και μετά σαρανταπέντε. Άτομα στην κυριολεξία από το μηδέν έφθασαν στην κορυφή των Ιμαλαίων, μέχρι που δεν ήξεραν τι να κάνουν τα λεφτά τους. Μπουκάρησαν στην Ευρώπη κι όλες οι κυβερνήσεις τούς έκαναν πεοθηλασμό. Αγόρασαν ποδοσφαιρικές ομάδες, ιστορικές εφημερίδες, πακέτα μετοχών τραπεζών. Πως ερμηνεύεται αυτή η τούρμπο κατάσταση στη μετασοβιετική Ρωσία;

Μεγάλη χώρα η Ρωσία. Πλούσια, δηλαδή. Πλούσια σε φυσικούς πόρους. Χρυσάφι, πετρέλαιο, μέταλλα. Όλα αυτά πέρασαν στα χέρια ανθρώπων δαιμονικών και αδίστακτων όταν το κράτος άλλαξε κοστούμι και από δήθεν λαϊκό σε μια νύχτα μετατράπηκε σε καραμπινάτο καπιταλιστικό. Με συνέπεια να ενισχυθεί η κεντρική εξουσία, ο κυβερνήτης, είτε λέγεται Γιέλτσιν, είτε Πούτιν. Ειδικά ο Βλαδίμιρος έχει δύναμη πολύ μεγαλύτερη απ' όση είχε ο τσάρος. Η εξουσία του οποίου σήμερα, σε σύγκριση μ' αυτή του Πούτιν, φαντάζει γραφική, είναι για παραμυθάκια.

Ο Μπερεζόφσκι ποτέ δεν τα βρήκε με τον Πούτιν, με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού “Ρωσία”. Και να ήθελε, όμως, να κάνει νταραβέρι με τον αυτοκράτορα της νέας Ρωσίας, θα ήταν αδύνατο αυτό διότι ήταν στη μέση ο Αμπράμοβιτς. Ο μεγαλομέτοχος της Chelsea ουσιαστικά χαντάκωσε τον Μπερεζόφσκι. Ό,τι ήταν ο μέγας αρχιπειρατής Μπαρμπαρόσα για λογαριασμό του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, τέτοιο ρόλο ανέλαβε ο Αμπράμοβιτς για τον Πούτιν.

Η Αγγλία τους ήθελε και τους δύο, και τον Μπερεζόφσκι και τον Αμπράμοβιτς. Τον κάθε ολιγάρχη με τα πακέτα του. Εγκεφαλικό θα πάθει ο υπουργός οικονομικών της Βρετανίας αν ο μεγαλομέτοχος του λονδρέζικου ποδοσφαιρικού κλαμπ σηκώσει τα 14,5 δις του από τις αγγλικές τράπεζες να τα πάει σ' άλλη χώρα.

Πριν έρθουν στην Αγγλία οι δυο τους, ο Αμπράμοβιτς είχε ζητήσει να αγοράσει από τον Μπερεζόφσκι τις μετοχές του κολοσσού Sibnet, γιατί ο Πούτιν θα κρατικοποιούσε την εταιρεία. Έτσι σχεδόν τζάμπα έγινε μεγαλομέτοχος ο Αμπράμοβιτς, τον οποίο ο Μπερεζόφσι στη συνέχεια μήνυσε για απάτη στην υπόθεση Sibnet. Εβραίος ο ένας, εβραίος και ο άλλος, όμως υπεράνω είναι η... χριστιανική ορθοδοξία του Πούτιν. Ο Αμπράμοβιτς αθωώθηκε και ο Μπερεζόφσκι διατάχθηκε να πληρώσει δικαστικά έξοδα 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κόσμος άκουσε για πρώτη φορά το όνομα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, του πράκτορα της FSB, της πρώην KGB, όταν αυτός υποστήριξε πως ο Μπόρις Γιέλτσιν, του πρώην κρατικού κομουνιστικού κόμματος και πρώτος μετακομουνιστής κυβερνήτης της Ρωσίας, σκόπευε να οργανώσει δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων του. Αναλαμβάνει διάδοχος του Γιέλτσιν το στέλεχος της πρώην Κα Γκε Μπε Βλάντιμιρ Πούτιν και απολύει τον Λιτβινένκο. Με την αιτιολογία ότι οι αξιωματούχοι της FSB δεν μιλάνε σε συνεντεύξεις τύπου.

Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο κατέφυγε στην Αγγλία και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Δολοφονήθηκε, τον δηλητηρίασαν, του παραμόρφωσαν το πρόσωπο για όλα όσα κατηγορούσε τον Πούτιν. Ο κάποτε ''μπροστινός'' του Γιέλτσιν πανίσχυρος Ρωσοεβραίος Μπερεζόφσκι είπε στα ίσα πως με εντολή του Πούτιν ''τιμωρήθηκε'' ο Λιτβινένκο. Σα σήμερα 23 Μαρτίου, το 2013, πέθανε ο γιος νοσοκόμας, ο χαρισματικός στις μπίζνες και ραδιούργος Μπερεζόφσκι, από ανεξήγητη αιτία. Απαγχονισμένος στο σπίτι της μιας από τις τρεις πρώην γυναίκες του.


Διαβάστε ακόμα:

ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΟΣΟ ΟΣΟ ΤΙΣ ΒΙΛΑΡΕΣ ΤΟΥΣ