ΑΓΙΑ Η ΜΑΜΑ, ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ

 

Ποια είναι η Ελένη που όπως υποστηρίζει η Εκκλησία ανακάλυψε σα σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, το 326, τον Σταυρό του Μαρτυρίου του Ιησού, στην Ιερουσαλήμ; Είναι η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ένα από τα μεγαλύτερα καθάρματα της Ιστορίας, που εκτός από Μέγας έγινε και άγιος. Η Ελένη, η μητέρα του Κωνσταντίνου, ήταν κοπέλλα ταπεινής καταγωγής, κόρη ενός πανδοχέα, και την είχε για πέταμα ο σύζυγός της. Μιλάμε για τον Κωνσταντίνο Α' τον Χλωρό, που έγινε αυτοκράτορας της Ρώμης και ήταν κρυφοχριστιανός, λέγεται. Ξέρεις; Δεν ξέρεις. Λες ό,τι λέγεται.

Χρήσιμο κι αυτό. Να αναφέρεις τι λέγεται. Και να κρίνεις, όμως, τα παραμυθάκια κι άλλα περιπετειώδη με τα οποία φτιάχνονται θρησκείες, μυθολογίες, θρύλοι.

Ο Κωνσταντίνος ο Μέγας, ο γιος της κυρίας που λεγόταν Ελένη, είναι ο τύπος με το Εν Τούτω Νίκα. Το είδε το όραμα στον ουρανό. Άντε να πεις εσύ ότι δεν το είδε. Παραμύθι ότι είδε όραμα.

Ο πατέρας του Μέγα, ο Χλωρός που μετά παντρεύτηκε την Θεοδώρα, την κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, ως αυτοκράτωρ κι αυτός, πολεμούσε με προστάτη τον Ηρακλή, τον ανίκητο Ήλιο, Σολ Ινβίκτους. Ο γιος, αυτός που έγινε Μέγας, το 312 είδε το σημάδι στα σύννεφα, δεν είχε ανάγκη το Sol Invictus, και κέρδισε τον Μαξέντιο που κουμαντάριζε τη Ρώμη.

Μιλάμε σήμερα για την Ελένη, λόγω της ημέρας, της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού. Όταν ο γιος της έγινε αυτοκράτορας, τότε η μάνα του αποκαταστάθηκε στο παλάτι. Πήρε τον τίτλο της Αυγούστας, έγινε η Βασιλομήτωρ, όπως στους οθωμανούς η μάνα του σουλτάνου είναι η Βαλιδέ, το κουμάντο στο χαρέμι. Και ως Αυγούστα η Ελένη κανόνιζε κι αυτή ό,τι σχετικό και πρέπον για τις συζύγους του αυτοκράτορα.

Διαβάστε ακόμα:

Τα θαύματα δεν τα έκανε με το στόμα