ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ

 

Η Πολιορκία του Μεσολογγίου. Δυστυχώς είναι επεισόδιο άγνωστο στους Έλληνες, ιδιαίτερα στη νεολαία. Λέμε για την Επανάσταση του 1821 που μας κάνει περήφανους. Έχει, αλήθεια, δικαίωμα να αισθάνεται σπουδαίος και περήφανος κάποιος άσχετος, αδιάβαστος. Κάποιος που δεν ξέρει τα πιο βασικά της ίδιας της Ιστορίας του.

Τέσσερα χρόνια μετά το 1821 το παιχνίδι δεν έχει κριθεί. Η ελληνική κυβέρνηση, αυτοί που παριστάνουν την κυβέρνηση του 1825 είναι της πλάκας. Για κλωτσές. Απίστευτες γκέλες, πέρα από τις λαμογιές τους.

Σου δίνω το σκηνικό με χοντρές πινελιές, με την ευκαιρία ότι σα σήμερα, 17 Δεκεμβρίου, το 1825, ξεκινάει η νέα φάση της πολιορκίας του ηρωϊκού Μεσολογγίου. Πάτησε την Πελοπόνησο ο Ιμπραήμ Πασάς. Η αυτοκρατορία θέλει να πνίξει την επανάσταση και αφού καθάρισε τον προδότη, τον αποστάτη Αλή Πασά, τοποτηρητή του Σουλτάνου στην Ελλάδα, στέλνει να κτυπήσει τη Δυτική Στερεά τον στρατηγό “Πάτον” του Οθωμανικού στρατού. Τον Ρασίντ Μεχμέτ Κιουταχή, μπαρουτοκαπνισμένο στρατιωτικό, φίρμα στα χρόνια του.

Από τα Γιάννενα ξεκινάει ο Κιουταχής, με 35.000 φαντάρους σε τρεις φάλαγγες για να καθαρίσει σα σκούπα τον τόπο. Όσο κατεβαίνει προς τα κάτω με στόχο το Μεσολόγγι, Καραϊσκάκης και Κίτσος Τζαβέλας για να τον καθυστερήσουν τον κτυπάνε αντάρτικα, με ανορθόδοξο πόλεμο. Όπως έκανε ο Κολοκοτρώνης με τον Ιμπραήμ στο Μορηά. Τελικά, η πρώτη πολιορκία ξεκινάει Απρίλη μήνα, το 1825. Ο Κιουταχής σπάει τα μούτρα του.

Στις 10 Δεκεμβρίου ο εξοχώτατος Ιμπραήμ Πασάς αποβιβάζεται από το παπόρι του στο Μεσολόγγι. Ευφυής ο μπάσταρδος αλλά και αλαζών. Εμφανίστηκε με 17.000 δικό του στρατό και όταν έκανε ένα γύρο τις οχυρώσεις των πολιορκημένων, έβγαλε τα κυάλια από τα μάτια του και με έπαρση έριξε το δηλητήριό του στον Κιουταχή: “Αυτή η... μάντρα, αυτός ο φράχτης σας εμπόδισε να πατήσετε το Μεσολόγγι;”.

Άσε τι είπε ο Ιμπραήμης. Βρωμάει εδώ η δουλειά, σκέφθηκε. Αυτοί εκεί μέσα είναι γίγαντες, έχουν πεισμώσει, μη φάω κι εγώ χώμα. Το 'ριξε στην διπλωματία. Πρότεινε... ειρήνη. Παράδοση των πολιορκημένων, οι οποίοι πάλι αρνούνται. Ακολούθησε η κόλαση. Τρομακτικό σφυροκόπημα του πυροβολικού μέρα-νύχτα ασταμάτητα. Το Μεσολόγγι κρατάει.
Το επόμενο επεισόδιο στην Πολιορκία του Μεσολογγίου έγινε Φεβρουάριο του 1826.

Διαβάστε ακόμα:

Πέθαναν με το γιαταγάνι τους ματωμένο