ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 75 ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Όχι μόνο δραματική μείωση των συντάξεων, αλλά και εκτόξευση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα ...75 χρόνια. Σ’ αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο σουηδικό μοντέλο.

Η μείωση των συντάξεων στη χώρα αυτή έγινε το 1994, όταν το ποσοστό αναπλήρωσης έπεσε στο 45%,-έναντι 70-80% που είναι σήμερα στην Ελλάδα- ενώ η αύξηση της ηλικίας
συνταξιοδότησης είναι στο πρόγραμμα από το 2012.

Το θέμα ετέθη από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Fredrik Reinfeldt, ο οποίος δεδομένου ότι το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες στη Σουηδία είναι τα 79 χρόνια και 84 για τις γυναίκες, πρότεινε ουσιαστικά στους Σουηδούς να παίρνουν σύνταξη μόλις τέσσερα χρόνια πριν πεθάνουν.

Η Σουηδία είναι η χώρα που πρώτη σε όλο τον κόσμο εισήγαγε το 1913 την εθνική σύνταξη, ενώ πρωτοστάτησε σε όλες τις μεγάλες κοινωνικοασφαλιστικές αλλαγές, μεταξύ των
οποίων και η καθιέρωση του 65ου έτους της ηλικίας ως ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η ιδέα τότε ήταν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα πέθαιναν πριν να φτάσουν σ’ αυτή την ηλικία. Η ζωή, όμως, τους διέψευσε και τώρα η εκκολαπτόμενη νέα αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης φαντάζει σαν η μοναδική λύση για να μην καταρρεύσει το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Διαβάστε ακόμα:

Η πόρνη που έβαλε τα γυαλιά στους νταβατζήδες