ΑΓΡΙΟ ΣΕΞ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΦΑΠΑΞ, ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμανατίδης

Η συζήτηση για το ασφαλιστικό, παρότι αφορά συνταξιούχους ή μέλλοντες συνταξιούχους, διεξάγεται κατά το τυπικό σεξουαλικής πράξης. Άρχισε με χάδια και ερωτόλογα για τους δεινοπαθήσαντες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και τείνει να εξελιχθεί σε οργασμό μέτρων εναντίον τους, με αποκορύφωμα την περικοπή των συντάξεων. Στην ουσία πρόκειται για βιασμό, καθώς γίνεται χωρίς την συγκατάθεση και των δύο μερών.

Τι μας είπε η κυβέρνηση όταν άρχισε η κουβέντα; Καμία σύνταξη δεν θα κοπεί. Ούτε κύρια ούτε επικουρική. Δώδεκα περικοπές είναι αρκετές.

Ήταν Οκτώβριος και οι κυβερνητικοί αρμόδιοι διαβεβαίωναν ότι η συμφωνία θα έκλεινε τον Νοέμβριο. Αντ ’αυτού, όμως τον Νοέμβριο, άρχισαν τα προκαταρκτικά με τη διαρροή της πρώτης πληροφορίας για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Τον επόμενο μήνα μάθαμε για δραματικές περικοπές και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στα εφάπαξ. Ταυτόχρονα, όμως, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν για την ύπαρξη κόκκινης γραμμής στις κύριες συντάξεις, μαζί με τη βεβαιότητα για κλείσιμο της συμφωνίας πρίν από τα Χριστούγεννα.

Το 2016 μπήκε με τη βεβαιότητα ότι χάνουμε τις επικουρικές, διατηρούμε, όμως, ανέπαφες τις κύριες συντάξεις. Άλλη μία παραίσθηση, καθώς με την κυβέρνηση αυτή δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτε. Η πρώτη υποχώρηση από τη δεύτερη γραμμή άμυνας στο ασφαλιστικό, έγινε με τη διαρροή ότι κόβονται οι υψηλές συντάξεις κατά τουλάχιστον 770 ευρώ. Δηλαδή, η ανώτατη σύνταξη, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς 35- 40 ετών με υψηλότατες εισφορές, θα πέσει από τα 2773 ευρώ στα 2000 αν όχι παρακάτω.

Ο επίλογος του δράματος γράφτηκε από τον ίδιο τον Τσίπρα, τον εφευρέτη των κόκκινων γραμμών, που ούτε λίγο ούτε πολύ προανήγγειλε περικοπές στις συντάξεις άνω των 1200 ευρώ. Δηλαδή είναι πολύ πιθανό κάποιος που παίρνει 2773 ευρώ να πέσει στα 1800 κι αν από αυτά αφαιρεθούν οι προηγούμενες κρατήσεις, να εισπράττει λίγο πιο κάτω από τα 950 ευρώ. Αντίστοιχες θα είναι οι μειώσεις που θα υποστούν στις αποδοχές τους και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι. Είμαστε ήδη στο Μάρτιο. Η λυπητερή καταφθάνει οσονούπω...

Διαβάστε ακόμα:

Δεν έχουν ντροπή αυτοί που έκλεισαν τα σύνορα