ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ Η ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Γράφει  ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Τριακόσια εξήντα ευρώ καθαρά και να κάθεσαι ή 510 μικτά -αλλά με ένσημα- και να δουλεύεις οκτάωρο πέντε μέρες την εβδομάδα; Το δίλημμα αυτό θέτει η κυβέρνηση στους ανέργους μετατρέποντας, όπως εξήγγειλε, το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας. Στην ουσία πρόκειται για μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργοδοσίας.

Ο εργοδότης θα παίρνει το επίδομα, θα βάζει και από την τσέπη του άλλα 150 μέχρι τα 510 που είναι ο κατώτατος μισθός και θα έχει στη διάθεση του, με 150 ευρώ επαναλαμβάνω, έναν υπάλληλο με πλήρες ωράριο. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται με τη συναίνεση του ανέργου. Ο οποίος δεν έχει και πολλές επιλογές - μόλις δύο.

- Να κάααθεται και να εισπράττει 360 ευρώ για όσο καιρό προβλέπει ο νόμος. Θα είναι, όμως, ανασφάλιστος. Μέχρι πρότινος η ανεργία ήταν ...επάγγελμα για πολλούς που εφάρμοζαν την τακτική «δύο μήνες δουλειά έξι ανεργία» μετ’ επιδόματος. Τώρα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και το επίδομα των 360 ευρώ είναι το ανώτατο που μπορεί να πάρει κάποιος.

- Να δουλεύει και στην ουσία να παίρνει λιγότερα απ’ ότι ως επιδοματούχος ανεργίας. Τα καθαρά των 510 ευρώ αν είναι κάτω των 25 ετών ή τα 586 αν είναι άνω των 25, μόλις που φτάνουν τα 380 ή τα 440 ευρώ αντίστοιχα καθαρά κι αν υπολογίσεις και τα πήγαινε-έλα στη δουλειά, τους καφέδες και τα φαγητά είναι ζήτημα αν επαρκούν μόνο γι αυτά τα έξοδα... Έχει, όμως, το πλεονέκτημα να έχει ασφάλιση και ένσημα.

Πολλοί θα επιλέξουν τον πρώτο δρόμο. Αναμφισβήτητα. Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας έχουν καταντήσει ξεφτίλα. Και προτιμούν να κάθονται παρά να εργάζονται και στην ουσία να μην πληρώνονται...

Διαβάστε ακόμα:

Σύστημα Κοντονή στα Εξάρχεια