Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ!

 

Λένε, κι έτσι είναι, ότι οι σημερινοί βασιλείς έχουν τόση σχέση με τον κόσμο, τόση επαφή με την καθημερινότητα, όσο κι ένας κοινός θνητός. Αντίθετα, δηλαδή, απ’ ο,τι συνέβαινε στο παρελθόν, όπου οι μονάρχες, οι ηγεμόνες ήταν ξεκομμένοι από τις κοινωνίες στις οποίες ήταν ελέω Θεου βασίλείς.

Είναι δυνατόν Ελληνίδα βασίλισσα να μη γνωρίζει τον γίγαντα της μουσικής, τον συμπατριώτη της Μίκη Θεοδωράκη; Κι όμως είναι. Το περιστατικό που θα περιγράψουμε το θυμήθηκε ο Λουκάς Καρυτινός, ο μαέστρος, «ο Δημήτρης Μητρόπουλος του σήμερα».

Συνέβη στο Μπιλμπάο, την περίοδο της δικτατορίας, σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία συμμετείχε ο φανατικός οπαδός του Πανιωνίου Λουκάς Καρυτινός. Έπαιζαν το «Κάντο Χεντεράλ» του Πάμπλο Νερούντα, σε μελοποίηση του Μίκη, διεύθυνε ο Λουκάς. Είχε προαναγγελθεί ότι θα’ ναι παρούσα η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία.

Κόλαση στο γήπεδο. Αντιβασιλικά συνθήματα οι Βάσκοι. Ένας ξύπνιος παρατρεχάμενος της Σοφίας της προτείνει κι’ αυτή συμφωνεί επιτόπου. Δίνει εντολή, πριν αρχίσει η συναυλία, να παιχθεί ο Ύμνος των Βάσκων. Το πλήθος ηρέμησε.

Μετά το τέλος της συναυλίας οι δύο Ελληνίδες γαλαζοαίματες, η Σοφία και η αδελφή της Ειρήνη, σπεύδουν στα ... αποδυτήρια να συγχαρούν τους συντελεστές της εκδήλωσης. Δεν ξανάγινε! «Έχετε γράψει... κι άλλη μουσική;» ρωτάει τον Μίκη η Σοφία. Τι να πει ο ψηλός. «Έχω γράψει αρκετά τραγούδια...» της λέει. «Μπορείτε να μου στείλετε σε δέμα όλους τους δίσκους σας;» Ρε, την μαλακισμένη τι είπε!

Δεν ήξερε, ούτε ρώτησε ποιός μαλάκας είναι ο πατριώτης Θεοδωράκης. «Πρώτη φορά μου ζητάνε να στείλω δέμα σε βασίλισσα» την ειρωνεύτηκε ο Μίκης.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΚΑΙ ΜΠΡΙΤΖΙΤ