ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ, Ο ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ ΚΟΚΚΙΝΙΩΤΗΣ

 

Αυτός που γνωρίζει από κοντά τον Μελισσανίδη και όσα κατάφερε στη ζωή του, καμία έκπληξη αν μας διαβεβαιώσει πώς το άτομο σίγουρα μεγάλωσε δίπλα στον Ωνάση, σαν παραγιός του Σμυρνιού. Μήπως, πάλι, ήταν ένα φάντασμα κολλημένο βεντούζα στους Έλληνες εκείνους με το θηρίο μέσα τους, με το ηφαίστειο στα σωθικά και δεν τους άφηνε σε ησυχία, ακόμα και όταν πια είχαν μεγαλουργήσει.

Λένε αυτοδημιούργητο τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Πράγματι. Ξεκίνησε από το μηδέν, από οικογένεια ταπεινή. Από φτωχογειτονιά. Ο ορισμός του αυτοδημιούργητου ο Κοκκινιώτης. Με πρόσημο, αλλά και παράσημο, της προσωπικής του επιτυχία, ότι ποτέ δεν προσπάθησε να «σουλουπώσει», να μακιγιάρει τη λαϊκή καταγωγή του. Να ευνουχίσει το πηγαίο χιούμορ του που εκφράζει τη γνησιότητα του νεοελληνικού ψυχισμού.

Οι αράδες με αφορμή τα 25 χρόνια της AEGEAN. Ένας σύγχρονος μύθος. Ο άνθρωπος, αφού πέρασε μέχρι τα 40 του από αξονική τον κόσμο γύρω του, την έκανε σ’ ένα χώρο και αντικείμενο, που δεν είχε ιδέα. Από θάλασσα και ενέργεια. Με περιουσία την όποια επιχειρηματική εμπειρία του είχε χαρίσει μία συνοικιακή σχολή οδηγών. Από το τίποτα, λοιπόν, από το μείον τίποτα, εξελίχθηκε σε μεγιστάνα των ναυτιλιακών καυσίμων. Πολυεθνικός κολοσσός. Το φαινόμενο.

Δεν υπάρχει προηγούμενο. Ο Μελισσανίδης πάτησε και στα δύο ημισφαίρια, όμως την πλευρά του θριάμβου του την κρατάει στον ίσκιο του, όσο γίνεται αθέατη.

Αυτοδημιούργιτος ο τίγρης, όμως και αυτοδίδακτος. Έμαθε μόνος του. Τα εφόδια του η θύμιση στην μάνα του, που την έχασε πιτσιρικάς, και οι αξίες ζωής με τις οποίες ποτίστηκε από τον πατέρα του. Έτσι όπως τις κουβαλάει η παράδοση στις αρχέγονες οικογένειες εποχών πεπερασμένων.

Εκρηκτικός χαρακτήρας ο Μελισσανίδης. Ντοπάρει με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση τα κολλητάρια του. Ο ίδιος δοσμένος ισόβια στη δημιουργία. Έτσι τον έραναν οι μοίρες. Γι’ αυτό είχε καλό διάβα στο δρόμο του.

Το βαρύ και πολυσέλιδο λεύκωμα «The History of AEGEAN» μόνο για έκδοση επιχειρηματικού ομίλου δεν μοιάζει. Φωτεινό, με λαμπερές φώτο που λατρεύουν τους ωκεανούς και τα λιμάνια. Τους σταθμούς ανεφοδιασμού της διαπλανητικής AEGEAN που τους επισκέπτονται σα καθαρόαιμα άτια τα παπόρια του Μελισσανίδη.

Διαβάστε ακόμα:

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ