ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΟΓΡΙΕΣ

 

Δεν φτάνεις υψηλά αν δεν είσαι σκληρό καρύδι, κατά πως λένε οι αφελείς. Στην πραγματικότητα αν δεν είσαι κάθαρμα, αν δεν σε βαράνε εκείνα τα δαιμόνια που σε σπρώχνουν στην αναζήτηση της μεγάλης επιτυχίας, όπως η Κοκό Σανέλ. Η απίστευτη αυτή γυναίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, ξεκίνησε από το τίποτα, από το μηδέν, κι ήταν πράγματι χαρισματική. Ταλαντούχα. Δεν φθάνει αυτό, όμως.

Πέρα από την αξία, το άτομο χρειάζεται και το άλλο καύσιμο, τη δίψα να φθάσει στην κορυφή. Όχι με λόγια, αλλά να καίει μέσα του η πείνα, να 'ναι αχόρταγος όσο υψηλά και να ανεβαίνει. Να μην τον αφήνει ήσυχο το ηφαίστειο στο πνεύμα του, να μην έχει ύπνο αν δεν καταφέρει αυτό που θέλει, κι αυτό να μην έχει τέλος.

Γεννήθηκε σα σήμερα 19 Αυγούστου, το 1883, και πέθανε Ιανουάριο του 1971 η Κοκό Σανέλ, γυναίκα σκληρή. Και αυταρχική. Λυσσασμένη στη δουλειά της. Ξεχωρίζω την κουβέντα της και όποιος ευλαβικά την κατανοεί είναι τουλάχιστον τυχερός. “Η υπέρτατη ευλογία είναι να εργάζεσαι σκληρά. Μόνον έτσι μεγαλώνεις, ωριμάζεις, καλλιεργείσαι, διαμορφώνεσαι”. Φοβερή κουβέντα.

Αναγκαίος ο έρωτας. Να είσαι δοσμένος, ερωτευμένος με τη δουλειά σου. Η Σανέλ έμαθε να ράβει στο ορφανοτροφείο, εκεί που πρωτομεγάλωσε, και εξελίχθηκε στη μέγιστη σχεδιάστρια μόδας. Μόνον; Επέβαλλε μόδα. Μόνον; Έβαλε την γυναίκα σε νέα εποχή, ενδυματολογικά. Τα παραγεμισμένα φουστάνια μέχρι τον 20ο αιώνα τα έστειλε στο μουσείο. Μ' ένα φτηνό ρούχο, ακόμα και μ' ένα φω-μπιζού στο λαιμό, αποφάσισε ότι μια γυναίκα είναι ικανή να εντυπωσιάσει. Να δείξει προσωπικότητα και θηλυκότητα.

Ίσως, σκέπτομαι, να έγιναν όλα από αντίδραση. Στο ορφανοτροφείο θύμωνε με τα μαύρα φορέματα των καλογριών. Πιθανόν αυτή να είναι η αιτία να γεννηθεί η μεγάλη επαναστάτρια.

Μιλάμε για μεγάλους πολιτικούς. Για τεράστιους καλλιτέχνες. Για απίθανους επιστήμονες. Για άτομα που έτσι ή αλλοιώς, υποτίθεται κι όχι, άλλαξαν τη ζωή μας. Το πως σκεπτόμαστε, πως διαμορφώθηκε η καθημερινότητά μας. Όλοι αναγνωρίζουν τον επαναστάτη, τον ριζοσπάστη, τον ανατροπέα, τον αντικομφορμιστή σ' έναν στοχαστή, σ' έναν ποιητή, σ' έναν εφευρέτη, σ' έναν προφήτη.

Για την Κοκό Σανέλ, γαλλιστί Coco Chanel, τι να πεις. Πώς να χαρακτηρίσεις την αρχιέρεια της μόδας, την θρυλική γυναίκα που έκανε ανά κατά δια τον 20ο αιώνα; Ποιος Πάπας της Ρώμης, ποιος πλανητάρχης της Αμερικής, ποιος όποιος έχουν την εξουσία να μας επηρεάζουν πολιτικά, πνευματικά, οικονομικά; Χωρίς υπερβολή όλοι είναι μια τρίχα από το αιδοίο της ράφτρας με το όνομα Gabrielle Bonheur Chanel, γνωστή ως Κοκό Σανέλ.

Η πρώτη γυναίκα που “φόρεσε” παντελόνια στις γυναίκες. Που “υπέδειξε” να κόψουν τα μαλλιά τους. Να πετάξουν τους κορσέδες και τους φραμπαλάδες. “Εγώ θα δώσω ελευθερία στο σώμα των γυναικών” αποφάσισε η φοβερή και τρομερή Κοκό Σανέλ, που δεν παντρεύτηκε ποτέ, που ήταν η μόνιμη βεντέτα της προπολεμικής ελίτ του Παρισιού. Ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, όλοι την γούσταραν, τους είχε στα πόδια της. Και πιο πολύ την πλουτοκρατία. Την υψηλή κοινωνία.

Ο οίκος μόδας της Σανέλ υπάρχει ακόμα, βέβαια. Αρχιμόδιστρος ο πολύς Καρλ Λάγκερφελντ (1933), Γερμανός, ομοφυλόφιλος βέβαια, μια αληθινή “Lady”, όμως θρασύς και βαρύμαγκας στο χαρακτήρα, όπως η αθάνατη Κοκό Σανέλ. Αυτή που απλοποίησε το γυναικείο ντύσιμο.


Διαβάστε ακόμα:

ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΣΟΙ ΓΕΛΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΖΕΛΑ