ΜΕΓΑΣ ΕΡΑΣΤΗΣ Ο ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

 

Άγνωστο όνομα στην Ελλάδα. Δεν το θυμάται κανένας, κι όσοι το γνωρίζουν, παρά τη μυθιστορηματική ζωή του, το θρύλο του ως απίστευτου σαγηνευτή γυναικών στο Παρίσι του 19ου αιώνα και το γάμο του με την μεγαλύτερη ηθοποιό της εποχής της, την απίστευτη τσούλα Σάρα Μπερνάρ. Ο Αριστείδης Δαμαλάς, η απόλυτη ενσάρκωση του γεννημένου τυχοδιώκτη, είχε στα πόδια του όλο το Παρίσι, όποια γυναίκα ήθελε, και με νεύμα μονάχα την έριχνε στο κρεβάτι.

Ακατανίκητη γοητεία. Παντρεμένες ήταν έτοιμες να χωρίσουν τον σύζυγο τους για χάρη του. Άλλες να φτάσουν στην αυτοκτονία αν τις απέκρουε. Η Σάρα Μπερνάρ, 11 χρόνια μεγαλύτερή του «Ζακ Δαμαλάς», με ερωτική ατζέντα που ανανεωνόταν συνεχώς, με άνδρες και γυναίκες, κατάντησε το ρεντίκολο της Γαλλίας λόγω της σχέσης της με τον «Έλληνα Θεό», όπως τον παρουσίασε, τον θεωρούμενο «πιο όμορφο άνδρα της Ευρώπης».

Το κέρατο έπεφτε σύννεφο από τον Δαμαλά, όμως ανεχόταν τις απιστίες του με τις κυρίες του καλού κόσμου η τεράστια ηθοποιός. Μέχρι που του πλήρωνε τα δώρα του στις ερωμένες. Επίσης η Μπερνάρ, εκτός όλων των άλλων, πλήρωνε τις δόσεις στον αθεράπευτα ναρκομανή Δαμαλά, και τις ασωτίες του. Κι όταν την εγκατάλειψε του έδινε… διατροφή, ελπίζοντας ότι θα επιστρέψει.

Από σπουδαία μεγαλοαστική οικογένεια ο Αριστείδης Δαμαλάς. Εφοπλιστής και δήμαρχος της Ερμούπολης Σύρου ο πατέρας, αδελφή του δημάρχου Πειραιώς Λουκά Ράλλη η μητέρα του. Γεννήθηκε στον Πειραιά σα σήμερα 15 Ιανουαρίου, το 1855, και σπούδασε στο Παρίσι και το Λονδίνο για να κάνει καριέρα διπλωμάτη. Σε ηλικία 23 χρονών εγκατέλειψε την Αγγλία και κατατάχτηκε εθελοντής στο ιππικό. Τέσσερα χρόνια στον ελληνικό στρατό και μετά αποφάσισε να φοιτήσει στη στρατιωτική ακαδημία της Μόσχας.

Δεν έχει ξαναγίνει. Στο Παρίσι ο στρατιωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας Αριστείδης Δαμαλάς, όταν ζευγαρώνει με την Σάρα Μπερνάρ, το ρίχνει στο… θέατρο. Άσχετος από ηθοποιία, εντελώς της πλάκας. Ο ατάλαντος. Κι όμως! Η Σάρα Μπερνάρ τον κάνει πρωταγωνιστή, παρτεναίρ της. Η Γαλλία γελάει, η κριτική γελοιοποιεί τον… ηθοποιό Δαμαλά. Η δε Σάρα Μπερνάρ δηλώνει ότι ο σύζυγός της είναι ο καλύτερος «Αρμάνδος» στο θεατρικό έργο «Η Κυρία με τις Καμέλιες» (φώτο).

Με μία Δ’ εθνικής «ηθοποιό» στο θίασο της Μπερνάρ, που δεν της έδινε ούτε ατάκα να πει στο θέατρο, ο Δαμαλάς έκανε εξώγαμη κόρη. Γεννήθηκε το παιδί, και τι να το... κάνει ο μπαμπάς (!), χωρισμένος για μία ακόμα φορά από την Σάρα Μπερνάρ; Το «άφησε» σε καλάθι έξω από το σπίτι της θεατρίνας, η οποία το πρώτο που σκέφτηκε ήταν να το πετάξει στο Σηκουάνα.

''Όχι, μην το κάνεις αυτό…» πρόλαβε την Μπερνάρ ο τότε Νο1 έμπορος όπλων στην Ευρώπη, ο Έλληνας τυχοδιώκτης Μπαζίλ Ζαχάρωφ, που προμήθευε όπλα και τον Βενιζέλο και την Τουρκία. Το νεογέννητο σώθηκε, διότι ο Ζαχάρωφ φρόντισε να υιοθετηθεί από φτωχό άτεκνο ζευγάρι ηλικιωμένων στην Ανδριανούπόλη. Η κόρη του Δαμαλά έγινε ερωμένη του Ίωνα Δραγούμη και του σπουδαίου Αμερικάνου συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, μοντέλο του Πικάσο και ηρωίδα του μυθιστορήματος «Τερέζα» του Φρέντυ Γερμανού.

Ο Αριστείδης Δαμαλάς πέθανε μέσα στη μορφίνη και την κοκαΐνη τον Αύγουστο του 1889 και με μεγαλοπρεπή κηδεία θάφτηκε στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΛΟΓΙΑΣΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ