ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΟΧΙ ΣΕ ΚΟΠΑΔΙΑ ΠΡΟΒΑΤΩΝ

 

Η μεγαλύτερη κουβέντα της αιωνιότητας βγήκε από τη σκέψη του Σωκράτη, του Αθηναίου φιλοσόφου, ο οποίος ενώ εκτιμάται σαν το μεγαλύτερο μυαλό της οικουμένης, από τότε που πάτησε ο άνθρωπος στη γη, δεν συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους 7 σοφούς. Τι είναι τούτο;

Άσε. Δεν μπορούμε, το αντιλαμβάνεσαι, να τα λέμε όλα μαζύ. Το κάθε τι έχει τη στιγμή του και το χώρο του. Λοιπόν. Μη γλυστρήσουμε από την κουβέντα μας, όπως την ξεκινήσαμε.

Ένα πράμα ξέρω, είπε ο ισόθεος, ο Θεός, ο υπέρθεος Σωκράτης. Ποιο είναι αυτό που ξέρεις, δάσκαλε, τον ρώτησαν. Έκανα χρόνια να το βρω, τους απαντάει, μετά από βαθύτατες μελέτες, μετά από βασανιστικές επικοινωνίες με το υπερπέραν, το πέραν του πέρατος, αλλά τελικά τη συνέλαβα την αλήθεια του σύμπαντος.

Ποια είναι αυτή, ρωτάνε με αγωνία οι μαθητές του παλαιστή και αθληταρά, για να μη ξεχνιόμαστε, Σωκράτη. Έτσι είναι. Αν δεν έμπαινες στην παλαίστρα εκείνη την εποχή, να γυμναστείς, να κτυπηθείς με τον άλλονα σ’ είχαν για φτύσιμο, ας ήσουν ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας, άλλη παλαιστάρα αυτός.

Είπαμε. Μη ξεφεύγουμε. «Ένα ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτα» τους είπε την κουβέντα την οποία προσκυνούν ευλαβικά όλοι οι αληθινά σκεπτόμενοι άνθρωποι μέχρι σήμερα.

Τι να μας πουν οι θρησκείες και οι σοφίες, οι μαγείες και οι προφητείες. Όσα ξέρουμε είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτά που αγνοούμε. Αυτό είναι το νόημα της αλήθειας του Σωκράτη. Ο μέγιστος των σοφών κατέληξε στο συμπαντικό συμπέρασμα: Σας λέω ότι δεν ξέρω τίποτα. Τίποτα απ’ αυτά που πραγματικά αξίζει να ξέρω.

Αυτά με αφορμή ότι σα σήμερα, το 469 πριν τον Ναζωραίο γεννήθηκε ο Σόκρατες σούπερ σταρ. Καλό ύπνο.

Διαβάστε ακόμα:

Ο «Αγιος» των ελληνικών γραμμάτων