Η ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ

 

Μια γυναίκα που γνώρισε πολλά. Κι εσύ, αυτός που ήταν απίθανο να την γνωρίσεις, θα φύγεις απ' αυτόν τον κόσμο με το παράπονο ίσως πως σε κάποιες θεές, κάποιες μάγισσες, γυναίκες ξεχωριστές, δεν έγινες ποτέ, έστω και για μια στιγμή, κομμάτι στην πλούσια σε δράση και περιπέτειες ζωή τους.
Ζυλιέτ Γκρεκό. Η μοιραία. Η μυστηριώδης. Αυτή που δεν μπορεί να 'ναι το λιγώτερο απ' ό,τι υπόσχεται το αινιγματικό της πρόσωπο, μελαγχολικό, γαλήνιο, με μια εσωτερικότητα που παραπέμπει στον πανηδονισμό.

Μυθική τραγουδίστρια, έγινε και ηθοποιός στο σινεμά, είχε σουξέ, έκανε τρεις γάμους με επώνυμους καλλιτέχνες, ξάπλωσε με πολλούς εραστές, όχι μόνον αυτούς που αναφέρει στην αυτοβιογραφία της, του 1982.

Η πιο μεγάλη επιτυχία της Ιουλιέτας Γκρεκό, που γεννήθηκε σα σήμερα 7 Φεβρουαρίου, το 1927, από Κορσικανό πατέρα, είναι η αποθέωση της από τη γαλλική διανόηση. Έγινε η ιέρεια των υπαρξιστών. Και σύμβολο της αριστεράς. Κάτι έβλεπαν επάνω της τα ιερά τέρατα, οι Ζαν Κοκτώ, Ζαν Πωλ Σαρτρ, Ζαν Ζενέ, όλοι εκείνοι οι πνευματικοί άνθρωποι που τους ενέπνεε η φιγούρα της Γαλλίδας τραγουδίστριας. Που πάντα στη σκηνή ήταν ντυμένη στα μαύρα.

Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι η Ζυλιέτ τραγούδησε μελοποιημένα ποιήματα. Κουλτουριάρα η κυρία. Κι όσοι επισκέφθηκαν το Ναό ανάμεσα στα πόδια της συμφώνησαν ότι κι αυτός ήταν κουλτουριάρης.

Στα γενέθλια της, στα 85 χρόνια της έδωσε συναυλία σε παρισινό θέατρο. Ο θρίαμβος! Είμαι ευτυχισμένη, είπε εποχή που ξεκίνησε την πάλη με τον καρκίνο η αθεράπευτη καπνίστρια, το μόνο που με λυπεί είναι ότι δεν έχω ούτε έναν φίλο νεώτερο μου, ένας ένας έχουν πεθάνει.

Τον Φεβρουάριο του 2015 η τότε 88χρονη Ζυλιέτ Γκρεκό ξεκίνησε περιοδείες εκτός Γαλλίας, τραγούδησε στο ''Παλλάς'', την συνόδευε στο πιάνο ο τρίτος σύζυγός, 50 χρόνια ξανά στην Αθήνα μετά την εμφάνισή της στην ''Αθηναία''.

Διαβάστε ακόμα:

Οσο δουλεύει ακόμα το μυαλό στα 99