Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΩΝ «ΑΘΛΙΩΝ»

 

Ένας άνθρωπος που ταυτίστηκε μ' ένα έθνος. Ο Βίκτωρ Ουγκώ. Συγγραφέας, δραματουργός, όχι αυτοκράτωρ, βασιληάς, κυβερνήτης, πολιτικός, στρατηγός, αρχιεπίσκοπος. Όταν πέθανε, σα σήμερα, στις 22 Μαϊου, το 1885, κηρύχθηκε εθνικό πένθος. Δύο εκατομμύρια Γάλλοι δήλωσαν παρών στην κηδεία του. Προηγουμένως, κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου τιμητική φρουρά παρίστατο στον νεκρό.

Ένα θηρίο της πένας. Κολοσσοί του πνεύματος ανεγνώρισαν το ταλέντο του ενωρίς, και υποκλίνονταν στον Βίκτωρα Ουγκώ, με την έντονη προσωπική ζωή, πλουσία σε επεισόδια. Να σταθούμε σε κάποια που πιθανόν να τον επηρέασαν αποφασιστικά.

Γιος στρατηγού και μάνας αριστοκράτισσας, γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1802, βρέθηκε σε ιησουίτικο κολέγιο ο Victor Marie Vicomte Hugo που από συντηρητικός και βασιλόφρων εξελίχθηκε σε δημοκράτη και αθεϊστή.

Παντρεύτηκε μία αταίριαστη σ' αυτόν γυναίκα, με την οποία, χωρίς να το γνωρίζει ο Βίκτωρ, ήταν ερωτευμένος ο μικρός του αδελφός. Ο πιτσιρικάς τρελλάθηκε με το γάμο και πέθανε τρελλός. Ο δε ποιητής βρήκε την γυναίκα της ζωής του σε μια ηθοποιό.

Φιλέλλην μέγας ο Ουγκώ. Φαίνεται και στα βιβλία του. Ξεκίνησε να γράφει τους “Άθλιους” το 1828, από τα 26 του, και τους ολοκλήρωσε το 1862! Η “Παναγία των Παρισίων” εκδόθηκε το 1931. Αθάνατα έργα.

Διαβάστε ακόμα:

Δεν πέθανε για τις ιδέες του