ΝΑΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

 

Ο ίδιος δεν υπήρξε επαναστάτης. Δεν κατέβηκε στο πεζοδρόμιο, δεν αντιστάθηκε στην εξουσία, δεν πολέμησε πολιτικά στο όνομα και στο πλευρό του λαού. Με όσα υποστήριξε, όμως, νομιμοποίησε ηθικά κι όχι μόνον την Αμερικάνικη επανάσταση, την Γαλλική επανάσταση, ενώ επηρέασε τα Συντάγματα πολλών χωρών. Ο Τζων Λοκ , είναι ο “πατέρας του κλασικού φιλελευθερισμού”. Κι όταν λέμε κλασικού, εννοούμε του κυριλάτου, όχι του τρομοκρατικού φιλελευθερισμού, ο οποίος βέβαια ποτέ δεν δικαιώθηκε, για να μπούμε στα βαθειά και να αγριέψουμε την κουβέντα.

Άγγλος φιλόσοφος ο Ιωάννης Locke, από τους πλέον σημαίνοντες στοχαστές του διαφωτισμού, ήταν ολότελα ξεκάθαρος στις θέσεις του: Ναι στη βία, αν η κρατική βία είναι παράνομη. Όχι στη μοναρχία ελέω Θεού όταν στρέφεται κατά του λαού, τότε ο λαός καλώς να αντισταθεί.

Αυτά ισχυρίστηκε ο ρομαντικός και αφελής Λοκ. Τον χαρακτηρίζω “αφελή” διότι πού να το φανταστεί, τρεις αιώνες πριν, ότι η εξουσία, για να παραμένει εξουσία, εξελίχθηκε χωρίς την ανάγκη των μοναρχιών σε παιχνίδι απόλυτα σικέ. Με τη δημοκρατία η εξουσία στερέωσε μπετόν αρμέ τη θέση της.

Ο άλλος φιλόσοφος, ο Τόμας Χομπς έλεγε ότι ο λαός δεν έχει δικαίωμα της επανάστασης και να χαλάει το “κοινωνικό συμβόλαιο”, όπως το θέλει το καθεστώς του ηγεμόνα, της μοναρχίας.

Επί της ουσίας. Ο Λοκ, που γεννήθηκε το 1632, σα σήμερα 29 Αυγούστου, είναι ο πρώτος στην Ιστορία που χώρισε την εξουσία σε τρία κομμάτια. Νομοθετική εξουσία, το κοινοβούλιο. Δικαστική, τα δικαστήρια. Εκτελεστική, η κυβέρνηση. Τελικά, πού έκατσε η μπίλια; Την εξουσία την κρατάει το κεφάλαιο, το χρήμα, η παραγωγή χρήματος που παραμένει υπεράνω της Βουλής, της Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας. Έτσι είναι.

Ο Λοκ έζησε σε εποχή μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων και πολιτικών ταραχών. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, αυτό δίδαξε. Και ότι οφείλει να είναι ελεύθερος, και να ανέχεται την άποψη του άλλου. Και υποστήριξε θερμά την ισότητα των δύο φύλων. “Η κατωτερότητα των γυναικών είναι κατασκεύασμα των ανθρώπων”. Ακόμα μίλησε για τη ψυχή του ανθρώπου, ότι είναι tabula rasa, άγραφτο χαρτί. Η σκέψη του ανθρώπου, το πνεύμα του είναι γέννημα των αισθήσεων του και των εμπειριών του. Πέθανε στις 28 Οκτωβρίου 1704.

Διαβάστε ακόμα:

Ζωγράφισε και βιασμό της Λουκρητίας