ΕΒΑΛΕ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗΝ

 

Το Κατά Ιησούν Ευαγγέλιον! Τι είναι πάλι τούτο; Έγραψε Ευαγγέλιο και ο Χριστός; Όχι, βέβαια. Μόνον οι μαθητές του, ο καθένας τους έγραψε το δικό του. Ο δάσκαλος είπε ό,τι είπε, όμως δεν υπάρχει ούτε ένα χαρτί στο οποίο να έχει γράψει έστω το όνομά του. Τότε τι είναι “Το Κατά Ιησούν Ευαγγέλιον”; Είναι το μυθιστόρημα του άθεου και κομουνιστή Πορτογάλου Ζοζέ ντε Σόζα Σαραμάγκου, το 1991.

Ο Ηρώδης χέστηκε από το φόβο του, ότι θα χάσει την εξουσία του από τον αυριανό βασιληά των Εβραίων. Και διατάζει να σφάξουν όλα τα νήπια. Ο Ιωσήφ κρύβει τον γιο του, τον Ιησού, και αδιαφορεί για τη σφαγή. Αν θυσίαζε το παιδί του ο Γιόσεφ, τότε θα γλύτωνε όλα τα άλλα παιδάκια. Στο Σταυρό πριν πεθάνει ο Ιησούς ζητάει από τους ανθρώπους να συγχωρέσουν τον Θεό για τις αμαρτίες του. Αυτό είναι το στόρυ του μυθιστοπήματος.

Σαραμάγκου θα πει άγριο ραδίκι, αυτό είναι το παρατσούκλι της οικογένειάς του. Ο Ζοζέ Σαραμάγκου, θεωρείται μαζί με τον Εβραιοαμερικανό Φίλιπ Ροθ οι πιο σημαντικοί συγγραφείς της εποχής μας. Πέθανε το 2010, ένα χρόνο μετά το κύκνειο άσμα του, τον “Κάιν”. Στο βιβλίο αυτό, που διαβάζεται σε μία ημέρα, αποκαλύπτεται ο άνθρωπος Σαραμάγκου. Ο άκακος, ο ειρηνικός, ο κοινωνικός.

Ο Σαραμάγκου, βραβείο Νόμπελ 1998, γεννήθηκε σα σήμερα 16 Νοεμβρίου, το 1922, παντρεύτηκε για δεύτερη φορά μια πιτσιρίκα Ισπανίδα δημοσιογράφο, που είναι η μεταφράστρια των βιβλίων του στα σπανιόλικα. Δεν ήταν επιθυμητό πρόσωπο επί δικτατορίας στην πατρίδα του και ζούσε σ' ένα από τα Κανάρια νησιά.

Διαβάστε ακόμα:

Σαν το ποτάμι, το παγκόσμιο πνεύμα