ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Ο ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

 

Σήμερα οι βασιληάδες είναι πρόσωπα διακοσμητικά, όπως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χώρα που κυβερνάει ο πρωθυπουργός. Απλά ο βασιληάς, στην πραγματικότητα ένας κρατικός υπάλληλος, με την αίγλη του τίτλου του και χωρίς να εκλέγεται, θεωρείται θεσμός απαραίτητος σε κάποιες χώρες. Ο Ηράκλειος ήταν ο βασιληάς, όπως αυτοαποκαλείτο, του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους, που στον καιρό του έγινε Βυζάντιο. Ένας αυτοκράτορας πρώτος στον πόλεμο. Να τον βλέπουν οι φαντάροι να ρισκάρει τη ζωή του περισσότερο από εκείνους. Και για μήνες, για χρόνια να λείπει από την Κωνσταντινούπολη, γιατί πολεμούσε τους Πέρσες.

Οι Οθωμανοί δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί στο προσκήνιο της Ιστορίας. Οι Πέρσες είναι εκείνοι που δεν κάθονται ήσυχα και ενοχλούν την “ελληνική” αυτοκρατορία. Επί του εκ Καππαδοκίας Ηρακλείου η ελληνική γλώσσα έγινε η επίσημη του κράτους. Και ο ίδιος που κάθισε στο θρόνο 21 χρόνια ήταν ο γενάρχης της δυναστείας, άλλοι δέκα αυτοκράτορες από το σόι του βασίλευσαν μετά απ' αυτόν. Μετά τον θάνατό του σα σήμερα, 11 Φεβρουαρίου το 641.

Ο Φωκάς έκανε πραξικόπημα, καθάρισε τον αυτοκράτορα Μαυρίκιο και ένας από τους στρατηγούς, ο Ηράκλειος ο πρεσβύτερος με τον γιο του, τον Ηράκλειο τον τζούνιορ, στράφηκαν εναντίον του πραξικοπηματία. Έπεσαν ρουφιανιές, προδοσίες και τελικά πρώτος επικεφαλής στρατού να επαναφέρει τη νομιμότητα μπουκάρει ο μικρός Ηράκλειος και γίνεται αυτός αυτοκράτορας, σε ηλικία 36 χρονών.

Πανύψηλος, ξανθομάλλης, αρχοντικός ο Ηράκλειος όταν πέθανε η γυναίκα του με την οποία είχε δυο παιδιά, παντρεύτηκε την τσαμπερδώνα, την ανηψιά του Μαρτίνα, με την οποία έκανε άλλα 9 παιδιά. Όποτε επέστρεφε από το μέτωπο έσπερνε κι ένα παιδί.
Τελικά, και αφού είχε πολλά τραβήγματα με τους Πέρσες, τους έκλεισε το σπίτι, βούτηξε και το μέγα χριστιανικό κειμήλιο του Τιμίου Σταυρού που το είχαν αρπάξει οι άπιστοι και το έφερε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ένας από τους τρεις ο Μπρεχτ