ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Καβγάς αδυσώπητος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργό να αλλάζει τους επικεφαλής των δημόσιων οργανισμών, ζήτησε την παραίτηση του Σωτήρη Χατζάκη (φωτό). Εισέπραξε, όμως, ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι. Το βασικό επιχείρημα του υπουργού είναι ότι είναι... κρατικοδίαιτος.

«...Προφανώς, ο κ. Χατζάκης, που έχει διατελέσει και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών (1993-1994), αν. καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (2005-2006) και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (2009-2013), έχει πραγματοποιήσει δε πλήθος σκηνοθεσιών από διευθυντικές θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς την τελευταία εικοσαετία, δυσκολεύεται να αντιληφθεί την εργασία του διαφορετικά...», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Σ. Χατζάκης αμφισβητεί το δικαίωμα του υπουργού να τον αντικαταστήσει.

«Πρώτον, δεν είμαι μετακλητός δημόσιος υπάλληλος. Ούτε συνδικαλιστής ούτε αιρετός οποιουδήποτε φορέα. Είμαι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με τριετή θητεία και βρίσκομαι στο μέσον αυτής. Ο ετήσιος απολογισμός του έργου μου εγκρίθηκε πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου. Ως εκ τούτου δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο εκτελών τα χρέη του υπουργού Πολιτισμού να με ανακαλέσει από τη θέση μου αυτή»

Σύμφωνα με το νόμο, ο διορισμός του καλλιτεχνικού διευθυντή μπορεί να ανακαλείται πριν από τη λήξη της θητείας του μόνο σε περίπτωση που ο ετήσιος απολογισμός του έργου του απορριφθεί από το Δ.Σ. πλήρως αιτιολογημένα, με πλειοψηφία 2/3 επί του συνόλου των μελών του. Κι αυτό δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση.

Η διαμάχη συνεχίζεται στο παρασκήνιο με τον υπουργό να ψάχνει τον αντικαταστάτη του Σ. Χατζάκη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή να συγκεντρώνει υπογραφές στηριξής του από τους ηθοποιούς. Αντίστοιχες κινήσεις έχει κάνει το υπουργείο Πολιτισμού και για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αν και δεν ζητήθηκε ακόμη η παραίτηση του Γιάννη Βούρου.

Διαβάστε ακόμα:

Σινεμά εικαστικού μεγαλείου