Η ΜΑΥΡΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΡΕ

 

Σύμβολο μιας εποχής η Αμερικανίδα Ζόζεφιν Μπαίηκερ που την αποθέωσε η Ευρώπη, πρώτα το λατρεμένο της Παρίσι με τις ημίγυμνες και κάτι περισσότερο, προπολεμικά, εμφανίσεις της στα Φολί Μπερζέρ και τα Καζινό ντε Παρί, αλλά και σε περιοδείες εκτός Γαλλίας. Χορεύτρια, που τραγουδούσε κιόλας. Μην κάνουμε συγκρίσεις με το σήμερα.

Τότε, η αραπίνα τρέλαινε κόσμο, σήμερα θα έμοιαζε με δόκιμη μαθήτρια χορευτικής σχολής. Κι όμως, όταν μεσουρανούσε η Josephine Baker, που γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1906 και πέθανε 12 Απριλίου σα σήμερα, το 1975, είχε στα πόδια της μεγάλα ονόματα των γραμμάτων και των τεχνών. Δεν είχαν ξαναδεί τέτοιο πράμα και υποκλινόντουσαν στο σκέρτσο της, στην πρώτη διάσημη μαύρη της showbiz. Λέγεται ότι η κρεολή θεά είχε 1.500 προτάσεις γάμου, μερικές από επώνυμους της τέχνης και των μπίζνες.

Φεβρουάριο του 1934 εμφανίστηκε στο θέατρο Παλλάς. Με θίασο 30 ατόμων. Σκανδάλισε την Αθήνα, τόσο γυμνό και τέτοιες προκλητικές αισθησιακές κινήσεις δεν είχαν ματαδεί οι Έλληνες. Γυμνή στη σκηνή, ''ντυμένη'' με...μίνι φούστα από μπανάνες. Με πλοίο ήρθε στον Πειραιά και το λιμενικό έφτιαξε «ζώνη» από ναύτες για να μην την πλησιάσουν θαυμαστές και περίεργοι.

Στις ΗΠΑ ήταν άγνωστη και όταν η φιρμάτη από Γαλλία εμφανίστηκε τόσο σέξυ στη Νέα Υόρκη την είπαν ''νέγρα πόρνη''. Επέστρεψε στην πατρίδα, στην συντηρητική Αμερική των φυλετικών διακρίσεων ακόμα, στις δεκαετίες '50 και '60 με τον όρο: Δεν εμφανίζομαι σε θέατρο εάν λευκοί και μαύροι θεατές είναι σε χωριστά καθίσματα.

Λεσβία που πάθαινε κρίσεις κατάθλιψης η Ζοζεφίνα «Φούρναρης» παντρεύτηκε έξι άνδρες, υιοθέτησε 12 παιδιά απ όλες τις φυλές του κόσμου αυτή η φανατική αντιρατσίστρια και ζούσε με φίδια, κουνέλια, γουρούνια. Αχώριστη με την ''Τσικίτα'', την λεοπάρδαλη της. Έκανε τα πάντα να μην αισθάνεται μοναξιά, ίσως γι αυτό οι αμέτρητες σχέσεις της με άνδρες.

Στον πόλεμο πέρασε στην γαλλική αντίσταση και προσπάθησε με την ''πουτανιά'' της να ξελογιάσει κανέναν Γερμανό, να του πάρει τίποτα μυστικά. Ερασιτέχνις κατάσκοπος.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτός ήταν ο μελαμψός στην ταινία