Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΤΗ TOY ΜΗΝΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ

 

Έπρεπε να πεθάνει ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας για να μάθει ο κόσμος ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Και ερωτευμένο ζευγάρι από το 1991 μ' έναν άλλον ηθοποιό, αρκετά νεώτερό του. Τι μου θύμισε αυτό;

Πέθαινε ένας κομουνιστής στην Ιταλία, τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και στην κηδεία του μάθαινε ο κόσμος και το κράτος ότι ήταν μέλος του κόμματος. Ένας στρατηγός, ένας δικαστής, ο αρχηγός της αστυνομίας του Μιλάνου, ένας ανώτερος δημόσιος υπάλληλος.

Για λόγους προστασίας παρέμενε κρυφή η στράτευση του επώνυμου στο ιταλικό κομουνιστικό κόμμα και μόνον με το θάνατό του ο Ριζοσπάστης της Ιταλίας, η Ουνιτά, δημοσίευε το κομματικό βιβλιάριο του εκλιπόντος.

Ακόμα και σήμερα ο επώνυμος καλλιτέχνης, πολιτικός, δημοσιογράφος δεν «αποκαλύπτεται». Ο σύντροφος του μακαρίτη Μηνά Χατζησάββα τον αποχαιρέτησε και αφού ανέφερε ότι τον ερωτεύθηκε όταν του διάβασε ένα ποίημα της Κικής Δημουλά, ζήτησε από την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει τη σχέση των ομοφυλοφίλων.

Σα σήμερα 30 Νοεμβρίου, πριν ένα χρόνο, πέθανε ο ομοφυλόφιλος ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας και αξίζει να θυμηθούμε, όχι σελίδες από την καλλιτεχνική καριέρα και την προσωπική ζωή του, αλλά κάποιες συμπεριφορές, μάλιστα επώνυμων, που μας χαρακτηρίζουν. Την κοινωνία μας χαρακτηρίζουν.Πέθανε ένας σεμνός άνθρωπος και ο άλλος αυτό που βρήκε να πει ήταν για την «αξύριστη χήρα», αναφερόμενος στον εραστή του μακαρίτη. Εμετική αχρειότητα. Τζάμπα πράμα στο γαμημένο διαδίκτυο.

Δεν χάνουν την ευκαιρία οι σοβαροί παπάρηδες να σκάσουν μύτη και με αφορμή γεγονός που παίζει στην επικαιρότητα να βγάλουν χολέρα. Είναι διότι έχουμε εκδημοκρατιστεί, έχουμε απελευθερωθεί, έχουν κάνει στην άκρη οι γκεσταμπίτες λογοκριτές. Ξεσαλώνουμε. Και δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει χάμω. Όλα τα σφάζουμε. Όλα τα ξεφτυλίζουμε.

Αυτό, για την ''αξύριστη χήρα'', ήταν το σχόλιο, που πρόλαβε να αναρτήσει η Χαβανέζα χορεύτρια, λέω για το γνωστό δικηγόρο. Ότι μέχρι τα 70 του χρόνια ο Μηνάς Χατζησάββας ήταν σεμνός gay, ότι δεν ήθελε να μάθει ο κόσμος την προσωπική ερωτική του ζωή, αλλά τη δημοσιοποίησε ο σύντροφός του, «η αξύριστη χήρα».

Χαβανέζα χορεύτρια; Ακριβώς. Εύκολα συναντάς στη Χαβάη κορίτσια με γυμνά κορμιά ντυμένα με λουλουδικά. Σαν τις Χαβανέζες χορεύτριες, λοιπόν, κάνουν τζά στο ίντερνετ οι επώνυμοι «σχολιαστές» της καθημερινότητας.

Ο κόσμος είναι απροστάτευτος απ' αυτά τα σκουπίδια. Θρηνεί το θάνατο του συντρόφου του και ο υπερασπιστής της ηθικής τον χαρακτηρίζει «αξύριστη χήρα». Σε κάποια άλλη εποχή ο «σχολιαστής», που συνεχίζει και χήρα να 'ναι βουτηγμένη στην αμαρτία και τη ντροπή, θα είχε ανέβει μόνος του τα σκαλοπάτια της γκιλοτίνας και ευλαβικά θα είχε αποθέσει το κεφάλι του κάτω από το σχοινί.

Διαβάστε ακόμα:

Η ευτυχία να κάνεις το καθήκον σου