ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ

 

Σήμερα γιορτάζει ο άγιος Αντύπας, το σωστό είναι Αντίπας. Μου κάθεται φοβερό να λέει κάποιος Είμαι χριστιανός και να μη ξέρει ότι κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ιερομάρτυρα Αντίπα, και ποιος είναι ο εν λόγω κύριος. Μην πω ότι από τους 100 πιστούς οι 99 σίγουρα θα γνωρίζουν τον λαϊκό τραγουδιστή, κι ούτε ένας θα βρεθεί να σου πει δυο λόγια για τον επίσκοπο Περγάμου τον πρώτο αιώνα μετά τον Χριστό.

Μη πω το ακόμα χειρότερο. Να έχει βαπτιστεί κάποιος με το όνομα του αγίου, να λέγεται Αντύπας, και να μη ξέρει ούτε αυτός από ποιον πήρε το όνομά του. Με την ευκαιρία. Η λέξη «Αντίπας», που έγινε Αντύπας, είναι σύνθετη, από τις λέξεις «αντί» και «πατήρ». Αντίπατρος και το έκαναν Αντίπας.

Παρακάτω. Αγιοποιήθηκε κι αυτός ο Αντίπας διότι βρήκε φρικτό θάνατο από τους ειδωλολάτρες. Επειδή αρνούνταν να αλλάξει την πίστη του στον Ιησού. Όχι διότι ήταν αυτός που ήταν, ένας ενάρετος, ένας φιλάνθρωπος, αλλά επειδή τον βασάνισαν, τον έκαψαν ως άπιστο οι πιστοί μιας άλλης θρησκείας.
Γιατρός ήταν ο Αντίπας με ειδικότητα στα δόντια, γι' αυτό θεωρείται προστάτης των οδοντιάτρων. Τη δουλειά αυτή είχε η αγία Απολλωνία, η οποία όταν πήρε μεταγραφή στους καθολικούς, ο Αντίπας ανέλαβε προστάτης των ορθόδοξων οδοντιάτρων.

Με τους χρόνους και τους καιρούς όλο και περισσότεροι ήταν οι οδοντίατροι, έτσι έγινε μοιρασιά. Δεν προλάβαινε όλους να τους προστατεύει η Απολλωνία και επειδή ήταν περισσότερο τετραπέρατη πήρε τους περισσότερους, τους καθολικούς οδοντιάτρους και άφησε τη φροντίδα των ορθοδόξων στον συνάδελφο άγιο Αντίπα.

Άξιο να αναφερθεί. Σε καμιά 20αριά μοναστήρια βρίσκονται τα οστά του Αντίπα. Αλλού το σαγώνι του π.χ., αλλού η κάρα του, μέρος της κάρας του. Κάρα είναι το κεφάλι του λείψανου, μη πάει ο νους κάποιων κάπου αλλού.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτός ήταν ο μελαμψός στην ταινία