ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ ΠΟΥ ΒΑΡΕΣΕ ΤΟΝ ΙΒΙΤΣ

 

Τον είπανε «αλήτη» και καθαρίσανε. Και κάνουν λες να μην τον γνωρίζουν προσωπικά. Ένας αλήτης είναι, τι άλλο. Αυτός ο «άγνωστος» που με το κουτάκι της μπύρας σημάδεψε το κεφάλι του Ίβιτς και πέτυχε να διακοπεί το παιχνίδι Παναθηναϊκός- ΠΑΟΚ.

Στέκει στου δρόμου κάποια άκρη μοναχός.
Θαρρείς και κρύβει την ντροπή του στο σκοτάδι
Όμως τι φταίει αν γεννήθηκε φτωχός
Τι φταίει αυτός, αν της ζωής είναι ρημάδι.

Στίχοι από το άσμα του τεράστιου Γιώργου Ζαμπέτα με τη φωνή της ανεπανάληπτης Βίκυς Μοσχολιού. Στιχουργός; Ένας «αλήτης», ένας άγνωστος εργάτης στη Γερμανία, Στο όνομα Αλέκος Καγιάντας.

Αλήτη δίχως αγάπη, με δίχως μάνα και δίχως σπίτι
Αλήτη μες στη μανία του βοριά μικρό σπουργίτι

Του 1971 το σουξέ. Το τραγούδησαν στη συνέχεια Χαρούλα Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μαρινέλλα, Γλυκερία, Τάνια Τσανακλίδου.
Να ‘ταν μονάχα αυτό, πολλά τραγούδια γράφτηκαν για τον «Αλήτη», λέξη και έννοια που τις καταγουστάρει ο Έλληνας. Και έρχονται σήμερα και χαρακτηρίζουν «αλήτη» τον αντισυστημικό, αντισυμβατικό, αντιστασιακό, αντικαθεστωτικό τύπο που έριξε το κουτί της μπύρας.

Μαγκιά. Ψευτομαγκιά. Να πληρώνει τη λέζα ένας αλήτης. Ένας πολιτικοποιημένος. Ένας ακτιβιστής. Μια μύγα κόκκινη μες στο γάλα. Όλα στο παιχνίδι κυλούσαν ευχάριστα και καθωσπρέπει…, τι είναι αυτά που λέτε, ρε…, και ήρθε ένας αλήτης και τα τίναξε στον αέρα.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΕΛΙΚΑ, ΟΥΖΟ ΕΙΧΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΚΙ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ