ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΑΨΑ

 

Χριστούγεννα. Για την Ευρώπη και την Αμερική είναι η Νο1 θρησκευτική γιορτή. Σ' αυτές τις χώρες έχουν σε δεύτερη μοίρα το Πάσχα.

Ποιο είναι πιο σημαντικό γεγονός στη χριστιανική θρησκεία; Η γέννηση του Ιησού ή ανάσταση του; Ασφαλώς το δεύτερο. Όλο, άλλωστε, το παραμύθι βασίζεται στην ανάσταση του Υιού του Θεού, όχι στην γέννησή του.

Για τους Έλληνες, όμως, είναι θέμα κουλτούρας της φυλής και, βέβαια, κλίματος που είχαν στην Β' εθνική τα Χριστούγεννα. Δηλαδή; Το Πάσχα που πέφτει σε καιρό ανοιξιάτικο, το γιορτάζουν στην ύπαιθρο. Να ψήσουν αρνί, να πιουν, να τραγουδήσουν. Του έξω είναι ο Έλληνας, όχι του μέσα στο σπίτι. Της παρέας, όχι τόσο της οικογένειας, όπως ο δυτικός.

Τι περιθώρια να δώσουν τα Χριστούγεννα στον μεσογειακό Έλληνα, να βιώσει τον ερχομό του Ιησού; Μιλάμε για τα χρόνια τα παλιά, όχι το σήμερα που όλα έχουν μπασταρδευτεί και είναι στην απόσυρση η παράδοση. Χριστουγεννιάτικά τον Έλληνα το τζάκι τον τραβάγε, η παγωνιά τον κράταγε στην καβάτζα στο τσαρδί του.

Οι καθολικοί έχουν συνηθίσει το κρύο, τη βρίσκουν περισσότερο με το χειμωνιάτικο καιρό. Είναι και το άλλο. Το Πάσχα έχει στο πρόγραμμα το δράμα, τη σταύρωση του Θεανθρώπου και ο Έλληνας είναι της κλάψας και νοιώθει πιο κοντά σ' αυτό το έργο.
Υπάρχει και μια άλλη διαφορά. Οι δυτικοί έχουν πιο σημαντική ημέρα αυτή της γέννησής τους. Τα γενέθλια τους, οι δε Έλληνες την ονομαστική τους γιορτή. Αυτό, βέβαια, με τα χρόνια άλλαξε. Σήμερα στους Έλληνες παίζουν πολύ τα γενέθλια.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΑ