ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ

 

Γραφιάς ο αποδυτηριάκιας, αυτή είναι η δουλειά του, να γράφει, επόμενο να αισθάνεται πιο κοντά στον συγγραφέα. Δέχομαι και τον αρχιτέκτονα, και τον γεωπόνο, και τον χημικό, και τον θεολόγο, όμως επικοινωνώ περισσότερο με τον συγγραφέα. Άλλη στιγμή να σου εξομολογηθώ από ποιους, κυρίως Έλληνες, έχει επηρεαστεί κι έχει φορτωθεί ο σκληρός δίσκος του αποδυτηριάκια.

Με την ευκαιρία λέω ότι όλους τους μεγάλους συγγραφείς τους έχω φανταστεί στην προσωπική τους ζωή. Με εξαιρέσεις, βέβαια, ο συγγραφέας είναι ο ίδιος τραγικό άτομο, συνήθως με προσωπική ζωή ταραχώδη, περιπετειώδη. Ο πρόλογος για τον Άγγλο Τσαρλς Ντίκενς, που γεννήθηκε σα σήμερα, 7 Φεβρουαρίου, το 1812, και πέθανε 9 Ιουνίου, το 1870.

Μεγάλος. Κλασικός. Εκδίδεται ακόμα, το πιθανότερο να διαβάζεται και στους προσεχείς αιώνες. Επειδή ο άνθρωπος, οι κοινωνίες του ανθρώπου, όσο κι αν συνταρακτικά αλλάζουν, παραμένουν αθεράπευτα ίδιες. Με τη φτώχεια, την αδικία, την κακία, την αδιόρθωτη αιωνιότητα του δίποδου.

Δεν είναι μουσειακό προϊόν τα μυθιστορήματα του Charles Dickens. Όλιβερ Τουίστ, Ιστορία Δυο Πόλεων, Μεγάλες Προσδοκίες, Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, το πιο δημοφιλές βιβλίο του, Δαυίδ Κόπερφηλντ, το αριστούργημά του, σίγουρα αυτοβιογραφικό. Ο Ντίκενς είχε παιδική ζωή με πόνο.

Δεν γίνεται διαφορετικά. Για να φθάσει να φωτογραφήσει ανθρώπινες ψυχές, να στήσει χαρακτήρες, να βγάλει αλήθειες από τις συγκρούσεις των ηρώων του ο συγγραφέας είχε προηγουμένως εξοπλιστεί με τις δικές του εμπειρίες.

Άσωτος ο πατέρας του Ντίκενς και των 8 αδελφών του κατέληξε στη φυλακή, και ο 15χρονος Τσαρλς εγκατέλειψε το σχολείο για να δουλέψει σε εργοστάσιο. Έγινε δημοσιογράφος ο Κάρολος, στο πολιτικό και κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Συγγραφέας πια σε ειδικές βραδιές διάβαζε με θεατρικό τρόπο τα έργα του μπροστά στο κοινό. Έκανε κι αυτός 9 παιδιά.


Διαβάστε ακόμα:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ