ΟΙ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΣΤΙΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ

 

Στην εποχή του, και δεν είναι τόσο μακρινή, ήταν σχεδόν άγνωστη η έννοια της οικολογίας. Η προστασία του περιβάλλοντος. Η τροφική αλυσίδα. Επιστήμονας, με ανοικτό μυαλό και τακίμι με στοχαστές, συγγραφείς, καλλιτέχνες. Ακούστηκε περίεργο όταν είπε πώς όλο θα μειώνεται ο αριθμός των ψαριών, έτσι αδίστακτα και χωρίς όρια ψαρεύουν οι επαγγελματίες αλιείς .

Μετά από λίγα χρόνια και ενώ είχε «αναπτυχθεί» η βιομηχανία αλιείας διαπίστωσαν ότι οι σαρδέλες είχαν εξαφανιστεί. Πού είναι οι σαρδέλες; Κι αυτός είπε ότι βρίσκονται στις κονσέρβες!

Έντουαρντ Φλάντερ Ρομπ Ρίκετς, Αμερικάνος βιολόγος, και φιλόσοφο τον λες, σπούδασε ζωολογία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σικάγο, γεννήθηκε σα σήμερα 14 Μαΐου, το 1897. Καθοριστική για τη ζωή του η γνωριμία του με τον κορυφαίο συγγραφέα Τζων Στάϊμπεκ. Παρεάκι.

Πανάκριβο πράμα η φιλία. Η ανδρική φιλία. Ο τύπος του Έντ Ρίκετς τροφοδοτούσε την έμπνευσή του συγγραφέα. «Χρησιμοποιούσε» τον φίλο του βιολόγο για να φτιάχνει τους μυθιστορηματικούς του ήρωες.

Μια ημέρα το αποφάσισαν. Σταϊμπεκ, Ρίκετς νοίκιασαν ένα ψαροκάϊκο και βάλανε πλώρη στον κόλπο της Καλιφόρνιας, για να συλλέξουν θαλάσσια σπονδυλωτά και να τα ταξινομήσουν.

Ο Ρίκετς έφτιαξε ένα βιολογικό εργαστήριο στο Μοντέρεϋ της Καλιφόρνιας, εκεί που ο Μάρλον Μπράντο σκηνοθέτησε τη μοναδική του ταινία, Η Εκδίκηση Είναι Δική μου. Προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης έκαναν στέκι το εργαστήριο Ρίκετς, ο οποίος πέθανε στις 11 Μαίου 1948.


Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ