ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΗ

 

Δεν λες ότι ο Πέρσης δεν είχε πολιτισμό. Πως δεν είχε. Αυτοκρατορία ήταν. Κι αφού ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του καιρού της, είχε λεφτά. Πόσο πιο απλά να τα πεις.

Με τα λεφτά κάνεις πολιτισμό. Αν πεινάς, τότε δεν σκέπτεσαι τίποτα άλλο παρά μόνο τι θα φας. Πώς θα τη βγάλεις.

Η Περσία, λοιπόν, ήταν πλανητάρχισσα, άρα είχε πλούτο και γι’ αυτό έκτιζε παλάτια, ναούς, μεγάλα κτίρια, ο καλός ο κόσμος ντυνόταν, έτρωγε γκουρμέ φαγητά και με τρόπους όμοιους της πολιτισμένης μεσαιωνικής Ευρώπης. Και πάντα γαρίδα το μάτι της Περσίας στη Δύση. Στην Ελλάδα, δηλαδή.
Γράφουμε αυτές τις αράδες με αφορμή ότι σα σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, το 480 πριν τον Ναζωραίο, έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας, και με την νίκη των Ελλήνων ξεκίνησε η Ιστορία του δυτικού πολιτισμού.
Ο ασιατικός πολιτισμός, όμως, δεν ήταν, ούτε και ποτέ θα εξελισσόταν όπως αυτός της Δύσεως, της Ευρώπης. Και τον δυτικό πολιτισμό ακόμα και σήμερα τον διακονεί η Ευρώπη, όχι η Αμερική.

Καμία σχέση ο παλιός ο κόσμος, η γηραιά Ευρώπη, που προήλθε από τον αρχαίο κόσμο, την Ελλάδα και στη συνέχεια τη Ρώμη, με την Αμερική, με τον νέο κόσμο. Άσε, μην κάνουμε κουβέντα για τον τρίτο κόσμο, την Αφρική, που αργότερα μπήκε στο παιχνίδι.

Η Ευρώπη με οπλοστάσιο πνευματικό τον ελληνικό πολιτισμό, συν την τεχνολογία που γέννησε από τον Μεσαίωνα και δώθε, άνοιξε την πόρτα της εξέλιξης. Η Ελλάδα έμεινε πίσω, την τσάκισε ένας άλλος Ασιάτης, ο Οθωμανός. Είχε αποκρούσει τον εραστή του ελληνικού πολιτισμού, τον Πέρση, αλλά μεταλλάχθηκε στα 400 χρόνια από τον μεμέτη, τον εξ ορισμού και γονιδιακά εχθρό ενάντια σ' ό,τι νοείται ως Δύση.

Να, γιατί σήμερα η Ελλάδα είναι η ντροπή της Ιστορίας της. Η ξεφτύλα της. Έπρεπε να φθάσει το 1964 για να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων. Και μετά από 42 χρόνια, το 2006 να απαλλοτριωθεί, διότι η γύρω περιοχή λειτουργούσε ως σκουπιδότοπος. Και λίγα μέτρα πιο πέρα ένα μηχανουργείο, ένα ιδιωτικό εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων, με την άδεια του ΟΛΠ, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της Νομαρχίας Πειραιά.

Ο Ευρωπαίος πάει στην Ακρόπολη. Το ξεφτυλισμένο ελληνικό κράτος της ξεφτυλισμένης ελληνικής κοινωνίας θα έπρεπε να οδηγεί τον τουρίστα και στην Κυνόσουρα της Σαλαμίνας. Τον τόπο προσκύνησης. Τον τόπο γέννησης της ύπαρξης της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ... ΛΑΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ