ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ, ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ... ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ.

 

Για αιώνες οι άνθρωποι, δηλαδή κάποιοι ψαγμένοι, όχι μόνο ο χοντρός λαός που λέμε, ήταν κολλημένοι με τον Θεό. Τα πάντα όλα γινόντουσαν με το φόβο και την ελπίδα Θεού.Χωρίς οι ίδιοι οι πεφωτισμένοι να γνωρίζουν, τέλος πάντων, τι ακριβώς είναι Θεός. Τι νοείται Θεός. Στην πραγματικότητα έπαιζε και συνεχίζει, βέβαια, να παίζει μια θολούρα στην αδυναμία της επικοινωνίας με τον κοσμάκη, για το τι είναι αυτό που θεωρείται Θεός.

Έχεις να κάνεις με το απόλυτο σκοτάδι, το απόλυτο άγνωστο, όμως βολεύει ως απάντηση η έννοια Θεός στα αιώνια ερωτήματα Ποιοι είμαστε, γιατί γεννιόμαστε και που πάμε, αν πάμε κάπου μετά το θάνατο. Τι άλλο; Ο Θεός να μην ασχολείται μαζί σου, να μην τον ενδιαφέρει να τον κατανοήσεις, κι ένα κάρο θεόπνευστοι πυροβολημένοι να λένε τις ασυναρτησίες τους. Να παίζουν κεφαλιές οι ίδιες οι σκέψεις τους, τα γραπτά τους. Τι είναι Θεός, ο Δημιουργός, ο Παντογνώστης, ο Φιλεύσπλαχνος, η Θεία Πρόνοια, η Θεία Δίκη.

Ένας ο Θεός, αρκετές οι θρησκείες, διαφορετικά δόγματα, από κοντά οι αιρέσεις. Ένα ατέλειωτο και χωρίς νόημα σκυλοφάγωμα για την αλήθεια, για τον αληθινό Θεό. Κι εμείς είμαστε οι πιστοί, οι άλλοι είναι άπιστοι. Ανθρώπινα πράγματα. Ξεφτυλισμένα πράγματα, δηλαδή. Θεϊκά πλάσματα, αλλά αιώνια και διαρκώς ξεφτυλισμένα.

Αβερόης. Ο μέγιστος μη χριστιανός θεολόγος, που πέθανε σα σήμερα 10 Δεκεμβρίου, το 1198, στο Μαρακές, είχε γεννηθεί πριν 72 χρόνια στην Κόρδοβα, το πνευματικό κέντρο της Δύσης, τότε. Παιδί μπαμπά και παππού καδήδων, θρησκευτικών δικαστών. Ένας ακόμα ανήσυχος που έπεσε στο λούκι, να ψάξει τι είναι Θεός. Και είπε τα δικά του.

Για τον αποδυτηριάκια μια είναι η αλήθεια. Και δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλυφθεί. Στους αιώνες των αιώνων. Δεν υπάρχουν δυο και τρεις αλήθειες. Και καμιά αλήθεια, απ' αυτές που κυκλοφορούν και κάνουν παιχνίδι οι γνωστοί, είναι... αληθινή. Και επειδή η αλήθεια είναι μια, όλες οι αλήθειες της θρησκευτικής αγοράς είναι παραμύθι φούρναρης.

Μια είναι η αλήθεια, η θρησκευτική αλήθεια είπε ο Αβερόης, έτσι είναι πια γνωστός, μην αναφέρουμε το από 17 λέξεις ισλαμικό του όνομα. Η θρησκευτική αλήθεια δεν συγκρούεται με τη φιλοσοφία υποστήριξε το άτομο στο πιο σημαντικό του έργο «Η Ασυναρτησία της Ασυναρτησίας». Ένα έργο που δίνει απάντηση στο βιβλίο «Η Ασυναρτησία των Επιστημόνων» του Αλ Καζαλί, κορυφαίου στοχαστή του Ισλάμ, ο οποίος δίδασκε υπακοή στο Κοράνι και ισχυρίστηκε ότι ο πνευματικός κόσμος του Ισλάμ είναι μακριά από τον Αριστοτέλη.

Ο Αβερόης υπερασπίζεται τον Αριστοτέλη. Τα κείμενα του καδή της Σεβίλης και της Κόρδοβας μεταφράστηκαν στα λατινικά, μετά στα εβραϊκά. Έτσι έγινε γνωστός ο Αριστοτέλης, τουλάχιστον, διασώθηκε.

Θεολόγος και φιλόσοφος ο Αβερόης αλλά και ιατρός. Ειδικεύτηκε στην ουρολογία, στη νευρολογία, στην οφθαλμολογία. Είπε το φοβερό, να το γράψω όσο πιο απλά, ότι της νοήσεως υπερέχει η νόηση του πιθανού. Δηλαδή; Κατά μια αντίληψη ίσως να εννοεί ότι θα πλησιάσουμε τον Θεό, που είναι η πρωταρχική αιτία του σύμπαντος, αν ποντάρουμε στο πιθανό, στην πιθανότητα να υπάρχει Θεός.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΚΡΑΙΗΣ