ΕΚΑΝΕ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Σινεμά είναι να σε πιάνει από το χέρι ο σκηνοθέτης και να σε ταξιδεύει. Να σε ξεναγεί σε ανθρώπους και σε χώρους που δεν έχεις πάει και θα ήθελες τόσο πολύ να γνωρίσεις. Σινεμά είναι η μαγεία που σου χαρίζει η ταινία και πλουτίζει τον ορίζοντα σου. Και το τελευταίο που σ' ενδιαφέρει είναι η αλήθεια ή όχι, οι υπερβολές, οι απιθανότητες της ιστορίας του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη.

Κάτι άλλο δεν χρειάζεται να πω πριν πλησιάσω τον κινηματογραφιστή James Ivory, Αμερικανό, που “πολιτογραφήθηκε”, ας το πούμε έτσι, Βρετανός. Απέφυγε τα φιλμ τα εμπορικά, τα περιπετειώδη και θρίλερ, τις υπερπαραγωγές και αναζήτησε θεματολογία από τη λογοτεχνία. Γύρισε την πλάτη στο Χόλυγουντ και την έπεσε σε μεγάλους συγγραφείς και έκανε το δικό του σινεμά.

Λατρεύω το σινεμά και ξεκινώ πάντα από τον σκηνοθέτη. Πρώτα αυτός, ο δημιουργός της και μετά το δημιούργημά του. Δεν είμαι στη σχολική ηλικία να με τραβήξει πρώτα ο σταρ, ο ηθοποιός. Στην εποχή μας, άλλωστε, ο σκηνοθέτης δεν υπηρετεί το star system της βεντέτας, η οποία άλλωστε για να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τη διασημότητα της υποτάσσεται στον σκηνοθέτη, ακόμα κι αν αυτός είναι άγνωστος.

Στο όνομα James Ivory σταματάς. Μιλάει η δουλειά του. Από την πρώτη του ταινία, μετά την καλλιτεχνική ''στροφή'' του το 1980, το Quartet, έκανε το μπαμ. Στην Ελλάδα παίχθηκε με τον τίτλο Ερωτικό Κουαρτέτο. Καλλιτέχνες και μποέμ, εμιγκρέδες και αριστοκράτες, διανοούμενοι και τυχοδιώκτες, κόσμος και περιθώριο στο Μονπαρνάς, αρχές του 20ου αιώνα. Φοβερές ερμηνείες από Ιζαμπέλ Ατζανί, Μάγκυ Σμιθ, Άλαν Μπαίητς, Τζούλυ Κρίστυ.

''Έγραψαν'' όλες οι ταινίες του Αϊβορυ, που τόνισε τη διαφορετικότητα του βρετανικού σινεμά από το αμερικάνικο. Ταινίες που δεν σε ιντριγκάρουν, που σε αιχμαλωτίζουν. Βραβεύτηκε το “Κουαρτέτο” όπως κι άλλες στη συνέχεια από τις συνολικά 15 ταινίες του. Όλες έχουν θέση στη συλλογή κάθε κινηματογραφόφιλου. A Room With A View, το αριστούργημα του 1985, πήρε τρία Όσκαρ. Άλλα τρία Όσκαρ το Howards End, του 1992, με Άντονυ Χόπκινς, Βανέσα Ρεντγκραίηβ, Έμα Τόμσον.

Στη φώτο ο σκηνοθέτης με τον Ραίηφ Φάνς στο Η Κόμισσα της Σαγκάης, του 2005. Μια ερωτική ιστορία σε μια ταραγμένη εποχή, στην πάντα ξένη στη Δύση κινέζικη μεγαλούπολη.

Ο Τζαίημς Άιβορυ γεννήθηκε σα σήμερα, στις 7 Ιουνίου, το 1928. Ξεκίνησε να γυρίζει ταινίες μικρού μήκους το 1953.

Διαβάστε ακόμα:

I CAN' T GET NO SATISFACTION, ΓΑΜΩΤΟ ΜΟΥ!