''ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ''... , ΟΜΩΣ ΠΟΣΑ ΠΟΛΛΑ;

 

Θα με πεις περίεργο, και δεν θα 'χεις άδικο. Περίεργος και στριμμένος είναι όποιος δεν περπατάει στα τυφλά. Στο μπουλούκι, στα χνάρια των πολλών. Περίεργος και ακαταλαβίστικος είναι εκείνος που έχει μια άλλη σκέψη, όχι αυτή που φοράνε οι πολλοί.

Με την ευκαιρία, για να κάνουμε ταμείο. Ο κόσμος στους αιώνες των αιώνων ψάχτηκε με τους μαλάκες τους περίεργους και ιδιότροπους. Όχι άλμα, όχι βήμα, ούτε καν χιλιοστό ίντσας δεν πήγε παραπέρα ο ντουνιάς, σε κάθε τομέα, από όλους όσους αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία. Το κάτι περισσότερο, το νέο, το καινούργιο ήλθε πάντα από τους περίεργους και ανάποδους ανθρώπους.

''Χρόνια πολλά'', η ευχή. Τι πα' να πει αυτό; Τίποτα συγκεκριμένο. Αέρα πατέρα χαρτοπόλεμος.

- Τι, δηλαδή, να σου ευχόταν, κύριε περίεργε;

Να είναι σαφής. Πόσα ακριβώς χρόνια μου εύχεσαι να ζήσω; Αυτή είναι η αληθινή ευχή. Να μου πει π.χ. ''Να ζήσεις ακόμα 57 χρόνια''.

- Μα, αν είσαι 60 χρονών; Δεν γίνεται να ζήσεις μέχρι 117 χρόνια...

Όχι μόνο δεν γίνεται, με ρωτάς αν θέλω να την πάω τη βαλίτσα μετά τα 93 χρόνια; Άρα, να εύχεσαι αυτό που επιθυμώ, τόσα χρόνια όσα λογαριάζω. Και κάθε χρόνο να αφαιρείς ένα έτος, αν μιλάμε για προσωπική ευχή, διότι αυτή έχει αξία, όχι την ίδια προς όλους, αυτό το ψεύτικο ''Χρόνια πολλά''.

- Είσαι πράγματι περίεργος.

Δεν είπα ποτέ ότι δεν είμαι.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ''ΘΥΡΑ 13''...