Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΥ

 

Είναι ταλαντούχος, όμως... Μην ανοίξει το στόμα του, και το κάνει συχνά. Ένα λέει, δέκα ακούει ο μισάνθρωπος, ο μισογύνης, ο ρατσιστής, ο σωβινιστής, ο μηδενιστής, ο... ,ο... Είναι ταλαντούχος, όμως... Ίσως αυτό να πονάει. Με τα βιβλία του και στην κοινωνική του παρουσία να μην είναι όπως θα ήθελαν οι πολλοί το τρομερό παιδί της γαλλικής λογοτεχνίας.

Η ίδια η μάνα του τον χαρακτήρισε ψεύτη, απατεώνα, παράσιτο, αριβίστα ελεεινό και θλιβερό. Επειδή την κατηγόρησε ότι τον εγκατέλειψε σε ηλικία έξι χρονών κι αυτός μεγάλωσε σε κοινόβιο. Έχει δίκαιο ή όχι για την μητέρα του, για όποιον πιάνει στη γλώσσα του; Το σίγουρο είναι πως ο Μισέλ Ουελμπέκ έχει ταλέντο... Και με τον ταλαντούχο δεν καθαρίζεις εύκολα. Κομματάκι δύσκολο να μην ασχοληθείς μαζί του, θέλεις, δεν θέλεις...

Γεννήθηκε το 1956, σα σήμερα στις 26 Φεβρουαρίου, και το πρώτο του βιβλίο ήταν ένας μεγάλος θρίαμβος. Το 1994, ''Η επέκταση του πεδίου της πάλης''. Το χάρισμα του βραβευμένου στο γράψιμο και η τόλμη του βέβαια να λέει και κάνει αυτά τα εμπρηστικά που λέει και τα ακραία που κάνει, τον κατέστησαν όχι απλά έναν αιρετικό, αλλά τον απόλυτα προβοκάτορα, τον ορισμό του προκλητικού.

Τα χειρώτερα έχει πει για τη θρησκεία του ισλάμ και το Κοράνι, και στο δικαστήριο απαλλάχθηκε. Τη βρίσκει σε κλαμπ γυμνιστών. Ο ιδεώδης συμπαίκτης σε τηλεοπτική εκπομπή. Να αμολάει ατάκες και να προκαλεί ενθουσιασμό, αιφνιδιασμό, και την επιθυμία να τον γιαουρτώσεις.


Διαβάστε ακόμα:

ΕΝΑΣ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ