ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΒΓΑΖΕΙ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ

 

Ηθοποιός. Πρώτα αυτό λες για την Μέρυλ Στρηπ. Ότι είναι ηθοποιός, δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνων που παριστάνουν τον ηθοποιό. Που προσπαθούν να πείσουν ότι αξίζουν να είναι ηθοποιός. Η κυρία το 'χει. Το κουβαλάει μέσα της. Δεν φτάνει αυτό που λέμε ταλέντο, χάρισμα. Είναι κι αυτό, το άλλο, που ο ηθοποιός έχει εκπαιδευτεί να διαχειριστεί, να αναδείξει το χάρισμα της φύσης που του κλήρωσε.

Ένας ρόλος πιθανόν να ξεγελάσει, να βοηθήσει ηθοποιό ανεπαρκή και μέτριο, να δώσει την εντύπωση ότι πρόκειται για σπουδαίο καλλιτέχνη. Ακόμα και μια ατάκα του να γράψει Ιστορία, να μείνει στην αιωνιότητα, παρ' ό,τι βγήκε από το στόμα σκάρτου, ατάλαντου.

Η Μέρυλ Στρηπ δεν είναι σέξυ. Δεν είναι ο τύπος της ωραίας. Ούτε, άλλωστε, έπαιξε ποτέ την γκόμενα, την λαχταριστή γυναίκα. Αυτό, όμως, που έχει μέσα της με την κλάση της στην ερμηνεία ρόλων, την κάνει αγγελικά όμορφη, θεϊκά, ονειρικά όμορφη, να μοιάζει με νεράιδα, με ξωτικό, σε κάποιες ταινίες. Καθηλώνει το πρόσωπο της, η λάμψη του προσώπου της π.χ. στην Ερωμένη του
Γάλλου Λοχαγού (1980) και Στο Σπίτι των Πνευμάτων (1993). Το ταλέντο της επιδοτεί την μαγεία στο πρόσωπο της. Δεν έχει καμιά ανάγκη τη γοητεία της για να φανεί ωραία μπροστά στην κάμερα.

Γεννήθηκε το 1949 η μεγάλη ηθοποιός Meryl Streep, σα σήμερα 22 Ιουνίου. Η πιο μεγάλη της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Όλες οι άλλες, χωρίς να υποτιμάει κανείς καμιά, έρχονται μετά. Βεβαίως, μέσα στις 60 ταινίες που έκανε η Στρήπ, γύρισε και μάπες.
Συμβαίνει. Στεκόμαστε στα διαμάντια. Π.χ. Στην Εκλόγή της Σόφυ (1982). Δεν αντέχεται αυτό. Είναι μέγιστη η κυρία. Γι' αυτό χρειάζεται κουράγια κανείς για να την δει στην ταινία του Άλαν Πακούλα, όταν το κτήνος ο ναζιστής αξιωματικός της ζητάει να διαλέξει εκείνη ποιο από τα δυο παιδιά της θα του δώσει, να το ρίξει στο θάλαμο αερίων (φώτο).

Απλά να προσθέσω ότι η ηθοποιός για το ρόλο της Πολωνοεβραίας που τελικά γλύτωσε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης έμαθε πολωνικά πριν αρχίσουν τα γυρίσματα της ταινίας. Αφήνουμε στην άκρη ότι γι αυτή την ταινία πήρε το ένα από τα τρία της Όσκαρ. Αδιάφορο ότι δηλώνει άθεη, ότι έχει τέσσερα παιδιά, ότι έχει το ρεκόρ με τις περισσότερες υποψηφιότητες στα Όσκαρ.

Διαβάστε ακόμα:

ΥΠΟΥΡΓΙΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΝΑ ΠΑΝΤΑ ΚΟΛΛΗΤΑΡΙΑ!