ΣΚΕΠΤΟΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΠΑΝ... ΑΠΙΣΤΟ

 

Πεθαίνει το 337 ο αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος και ξεσπάει το μακελειό στο σόι του. Για την εξουσία, ρε, γαμώτο... Γίνονται, ρε, αυτά τα πράγματα σε χριστιανούς ευλαβείς; Παραγίνονται. Δεν κωλώνει ο άλλος, οι άλλοι επειδή πιστεύουν στον Θεό. Με την ευκαιρία: Φονιάδες είναι όλοι όσοι έχουν καταγραφεί ως Μεγάλοι από την Ιστορία. Τον είπαν ''Μέγα''; Ευθύνεται προσωπικά για αίμα ατέλειωτο ανθρώπων και ζώων.

Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός. Αυτοκράτωρ κι αυτός του Βυζαντίου, ανηψιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που τον ανακήρυξε άγιο η Εκκλησία. Άτομο ξεχωριστό ο εν λόγω Ιουλιανός, γιος του αδελφού του Μέγα Κωνσταντίνου, καμιά συμμετοχή στο οικογενειακό λουτρό αίματος που ξέσπασε με το θάνατο του Μέγα καθάρματος, του θείου του, απασχολεί πάντα την ευρωπαϊκή σκέψη μέχρι σήμερα. Και διότι υπήρξε ικανός βασιλιάς, και διότι ήταν στρατηγάρα και, κυρίως, διότι προσπάθησε να συναντηθεί η εποχή του με την αθάνατη κλασική αρχαιότητα.

Ασέβεια των χριστιανών, των όποιων πιστών στο φινάλε, είναι να γυρίζει κάποιος την πλάτη στο μεγαλείο και το αξεπέραστο πνεύμα των Ελλήνων. Αυτή ήταν η άποψη του Ιουλιανού, τον οποίον χαρακτήρισαν... Παραβάτη. Αποστάτη. Άπιστο. Και μια σειρά άλλων... κοσμητικών επιθέτων.

Φοβερό! Στην πυρά όποιος δεν είναι μαζί μας. Δεν είναι δικός μας. Αυτοκράτωρ ο Ιουλιανός αλλά σοφός άνθρωπος. Φιλόσοφος. Συγγραφέας. Λόγιος. Λάτρης της ελληνικής παιδείας. Ανησυχούσε με τη ραγδαία εξάπλωση της νέας θρησκείας. Θαρρούσε πως ο κόσμος θα μπει στα σωστά μονοπάτια αν ασπαστεί την αρχαία Ελλάδα, και τη θρησκεία της, που την χαρακτήριζαν ''ειδωλολατρική''. Δεν ήταν ακριβώς ενάντιος της χριστιανικής θρησκείας, δεν δεχόταν τις ασχημίες και τις παλιανθρωπιές του χριστιανικού ιερατείου. Και ο τρόπος που ενεργούσε ήταν αντίθετο με τον δική του υπαρξιακή ασκητική αντίληψη.

Ο Ιουλιανός γεννήθηκε το 330 ή το 331 και πέθανε το 363, σα σήμερα στις 26 Ιουνίου. Σε μάχη με τους Πάρθους, ένα περσικό φύλο, δέχθηκε βέλος από πίσω του. Να γιατί λέμε ''πάρθειο βέλος'' εκείνο που δέχεται κάποιος από δικούς του. Στην εικόνα, από τη μάχη το 355 κατά των Αλαμανών, στο Στρασβούργο.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΜΑΣΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΜΙΑ... ΜΠΟΥΡΔΑ;