ΤΟ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΑΛΜΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ... ΚΕΝΟ

 

Εποχή του περιβόητου ''Ψυχρού Πολέμου''. Τι σημαίνει αυτό; Η Ρωσία φοβάται τις ΗΠΑ κι αυτές την Σοβιετική Ένωση. Είναι οι δυο μεγάλοι αντίπαλοι. Διαφορετικοί κόσμοι. Το σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού η Αμερική, η ΕΣΣΔ αντιπροσωπεύει το όνειρο του κομουνισμού, την κατάργηση των κοινωνικών τάξεων και την ειρήνη στον πλανήτη. Το 1960 πρόεδρος του Λευκού Οίκου ο Τζων Κένεντυ, ο οποίος ενημερώνεται από τις μυστικές υπηρεσίες για τα σχέδια της άλλης πλευράς, της σοβιετικής, να κατακτήσουν το διάστημα.

- Το Φεβρουάριο του 1966 οι Σοβιετικοί πρώτοι με το διαστημικό σκάφος Luna 9 κάνουν προσεδάφιση στη Σελήνη. Τότε θεωρείται ότι αρχίζει ο πρωταθλητισμός, ο ανταγωνισμός των δυο υπερδυνάμεων στο διάστημα.

- Το Δεκέμβριο του 1968 οι Αμερικανοί με το Apollo 8 κάνουν πρώτοι με κοσμοναύτη μέσα πτήση στη Σελήνη, δέκα κύκλους γύρω από την τροχιά της, και επιστροφή στη γη.

- Ξημερώματα 16 Ιουλίου 1969 οι τρεις κοσμοναύτες Νηλ Άρνστρονγκ, Μάικλ Κόλινς και Έντουην 'Ωλντριν είναι πανέτοιμοι να ξεκινήσουν το διαστημικό ταξίδι μετ' επιστροφής στο φεγγάρι με το διαστημόπλοιο Apollo 11. Στις 18 Ιουλίου επιβιβάζονται στη σεληνάκατο Eagle, η οποία αποκόπτεται από το διαστημόπλοιο. Στις 16.05 γίνεται η προσσελήνωση, οι σφυγμοί του Άρμστρονγκ από 77 φτάνουν τους 156.

Ο πλανήτης κρατάει την αναπνοή του όταν ο τότε 39χρονος Άρμστρονγκ (πέθανε το 2012), ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, κατεβαίνει από τη σκάλα της σεληνάκατου (φώτο). Ακούστηκε να λέει ''Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για το καλό του ανθρώπου... , ένα γιγαντιαίο άλμα για το καλό της ανθρωπότητας... ''.

Και τι έγινε- για να κάνουμε ταμείο- που πήγε στο φεγγάρι και επέστρεψε στη γη ο άνθρωπος; Όχι ακριβώς ο άνθρωπος, αλλά εκείνοι που για πάρτη τους παίζουν στον πόλεμο των άστρων με μέσα και τεχνολογία χάρη των χρημάτων που κάνουν παντελόνι από τον ανώνυμο άνθρωπο. Μήπως ενημερώνουν τον άνθρωπο, την ανθρωπότητα τι έχουν δει στο διάστημα; Σε τίποτα δεν βελτιώθηκε η ζωή του κοσμάκη με τον πόλεμο του διαστήματος. Απεναντίας, πανικό προκαλεί η επιστημονική ''πρόοδος'', διότι σήμερα οι ισχυροί του πλανήτη διαθέτουν τέτοια πυρηνικά που είναι σε θέση να ανατινάξουν τον πλανήτη 250 φορές.

Στις 22 Ιουλιου, σα σήμερα το 1969, οι αστροναύτες που πήραν την παρθενιά της Σελήνης έβαλαν μπροστά για να επιστρέψουν στη γη.

Διαβάστε ακόμα:

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕ Ο ΠΙΚΑΣΟ...