ΕΠΙΝΕ, ΕΠΙΝΕ ΠΟΛΥ... , ΑΝΤΕΞΕ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 28...

 

Η περίπτωση. Με ποια λόγια να καταγράψει κανείς το ξεχωριστό της; Γεννήθηκε με τη μουσική μέσα της η Amy Jade Winehouse και ό.τι της έβγαινε ήταν για πάρτη της. Τραγούδαγε μπροστά σε κοινό, επαγγελματίας υποτίθεται, αλλά βρισκόταν στον κόσμο της, ψάξε βρες που έτρεχε ο λογισμός της που λέει ο ποιητής, ξεκομμένη από τους ''από κάτω'', από το κοινό. ''Φτιαγμένη'', πως αλλοιώς να βγει στη σκηνή της συναυλίας, κάποιες φορές, αν είναι δυνατόν, γυρνούσε την πλάτη στον κόσμο, όχι πως το έκανε επί τούτου... Ήταν ''μόνη'' της, σουλατσάριζε παρέα με τον εαυτό της ανάμεσα σε σύννεφα ονείρου και παραίσθησης...

Η περίπτωση. Η απόλυτα ξεχωριστή. Έσκασε μύτη από το πουθενά και δεν ήταν του συρμού, της μόδας, να μιμηθεί κάποια, να κοροϊδέψει ότι είναι κάτι άλλο. Ήταν το αληθινά κάτι άλλο. Φωνή τραγική και αλλόκοτη, απόκοσμη και ομιχλώδης, σαν τη ζωή της... Ξεκίνησε να λέει τζαζ κι αμέσως άρχισε το σούσουρο στους επαγγελματίες της δουλειάς. ''Ποια είναι αυτή, κάτι λέει αυτή... ''. Το κύκλωμα την αναγνώρισε αμέσως. ''Το κορίτσι κουβαλάει γνησιότητα, είναι αφτιασίδωτη, δεν είναι μπολιασμένη με συνταγές επιτυχίας... ''. Τραγουδούσε η άγνωστη Αγγλίδα Ουάϊνχάουζ και το μαγαζί γέμιζε από μουσικούς, τραγουδιάρηδες και οργανοπαίκτες.

Γεννήθηκε Σεπτέμβριο του 1983 και πέθανε από υπερβολική δόση το 2011, σα σήμερα 23 Ιουλίου. Την σκότωνε πρώτα το ποτό. Πίνουν κάποιοι, και πίνουν όσα λεφτά βγάζουν, και δεν μεθάνε. Η Έϊμυ όσο κατέβαζε, του έδινε και καταλάβαινε. Ο καταπιόνας. Και προσπαθούσε να μείνει μακριά από τα σκληρά ναρκωτικά. Δύσκολο. Απίθανο, καλύτερα να λες. Να τραγουδάει αυτά που έλεγε χωρίς να φτιαχτεί είναι αδύνατο.

Λένε ότι το κακό ξεκίνησε από τον γκόμενο της που έγινε μετά σύζυγος(2007-09). Εθισμένος αυτός την μύησε, ενώ εκείνη περιοριζόταν μόνο στη μαριχουάνα. Στο σουξέ της Back to Back η Σπιτίσιο κρασί (Winehouse) τραγουδάει:

- Εσένα σου γουστάρει η κόκα, κι εμένα το χόρτο.

Τρελοκόριτσο από πιτσιρίκα. Πέφτει ενωρίς στο αλκοόλ, τραβιέται στις επιληπτικές κρίσεις, προσπαθεί στο λούκι της αποτοξίνωσης, μια, δυο, τρεις φορές, αλλά είναι πειραγμένη και δεν καθαρίζει ποτέ. Έμεινε η σόουλ φωνή της, μαύρη, κατάμαυρη, που ταιριάζει να την ακούει κανείς μόνος,


Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΑΛΜΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ... ΚΕΝΟ