Ο ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΓΚΕΛΑΣ

 

Στην Τήνο κλήρωσα στους πολύ δυνατούς ανέμους. Δεν παραπονιέμαι για ατυχία. Ποτέ αυτό. Ήλιος καυτός. όποια επίθεση κάνει, είναι αποδεκτός. Το ίδιο και ο πιο ενοχλητικός άνεμος. Σιγά που θα αρνηθώ μια μέρα τη θάλασσα γιατί τα μποφώρ είναι ανεβασμένα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Έλεγα για τους αέρηδες. Τι άλλο, δηλαδή, περίμενα όταν κάνω επίσκεψη σε νησί; Με την ευκαιρία, τον δυνατό καλοκαιριάτικο άνεμο στην Τήνο, τον λέγανε ''καρεκλά''.΄Δεν ξέρω αν ισχύει και σήμερα αυτό το παρατσούκλι, παλιά έτσι το χαρακτήριζαν. Ο καρεκλάς αγέρας. Γιατί έτσι;

Κεφάλα λένε αυτόν με μεγάλο κεφάλι. Μυταρά εκείνον με τη μεγάλη μύτη. Κάθε παρατσούκλι από μια συγκεκριμένη αιτία βγαίνει. Ειδικά στην Ελλάδα το παρατσούκλι είναι... θεσμός. Το λέει ο άλλος κοροϊδευτικά ή φιλικά. Υβριστικά ή χαϊδευτικά. Μη ξεχαστούμε με τον τηνιακό καρεκλά.

Ε, αφού ο αγέρας είναι που σε παίρνει και σε σηκώνει, τον είπαν ''καρεκλά'' διότι ρίχνει κάτω τις καρέκλες. Με την ευκαιρία. Στον Πολύγυρο το ξέρετε ότι υπάρχει ένας καγκελάριος; Δεν κάνω πλάκα. Έτσι αποκαλούν, έτσι είναι γνωστός μάστορας που φτιάχνει κάγκελα. Τι καγκελάς, τι καγκελάριος.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΡΧΕΙΣ ΤΟΥΣ...