ΓΙΑΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΓΚΟΜΕΝΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ Η ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΑΡΥΔΗ

 

Να περνάμε καλά, σου λένε. Δηλαδή; Να σαχλαμαρίζουμε. Αυτό εννοούμε. Μιλάμε σοβαρά. Αυτό θέλει η εποχή μας. Ελαφρότητα. Σάχλα. Αστειάκια. Καλαμπουράκια. Της πλάκας καταστάσεις, της ξευτύλας, όχι με εξυπνάδα, όχι με χιούμορ. Χα χα χα, χου χου, χου, είναι η δουλειά. Και χι χι χι. Να περνάμε καλά.

Και βλέπεις μια γκόμενα, μια μεγαλοκοπέλλα, την ηθοποιό κυρία Σμαράγδα Καρύδη, και σου λέει φόρα παρτίδα ότι εγώ είμαι παιδί της εποχής μου, όχι κορίτσι του πολέμου και του μεσοπολέμου, άρα δεν διανοούμαι ο άνδρας δίπλα μου να μην είναι και λίγο καραγκόζης. Η κυρία, και πρέπει να την ευχαριστήσουμε, μας δίνει την αλήθεια των καιρών. Δηλαδή;

Είπαμε. Δεν είπαμε; Να περνάμε καλά, που σημαίνει να λέμε μαλακίες, να ακούμε μαλακίες. Όχι σοβαρότητα, όχι σκέψη, τίποτα που να μας δυσκολεύει. Η ζωή είναι χαβαλές. Αυτό είναι το νόημα της ζωής. Easy life.

Πηδήχθηκε η Ευρώπη στον πόλεμο. Από όπου πέρασε ο Χίτλερ άφησε πείνα και δυστυχία. Όταν κυκλοφορείς, κοιμάσαι και ξυπνάς με την απειλή του θανάτου, του απρόοπτου, το τελευταίο που σκέπτεσαι είναι να κάνεις τζερτζελέ. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ο φόβος, ο κίνδυνος δεν επιτρέπουν χαλάρωση.

Τελειώνει ο πόλεμος και δεν είναι τυχαίο ότι στην Γερμανία ειδικά κυριάρχησε η κενότητα στα όρια της αηδίας στο τραγούδι, στη μουσική. Ο κόσμος ήθελε να ξεχαστεί και παραδόθηκε στην απόλυτη ελαφρότητα. Στην απόλυτη σαχλαμάρα.

Και ακολούθησαν οι μεταπολεμικές δεκαετίες, η μία καλύτερη από την προηγούμενη στην κατανάλωση, στο shopping. Στο ξεσάλωμα. Στο Ελάτε να γελάσουμε, έστω και χωρίς λόγο. Στο χα χα χα και χου χου χου.

Ο άνδρας δεν χρειάζεται να 'ναι εκείνος ο εραστής, που θα την βάζει κάτω τη γυναίκα και θα της κάνει έρωτα αλησμόνητο. Ο σκληρός, ο δυναμικός, ο αρρενωπός, ο αρσενικός. Όχι τέτοιο πράμα, η εποχή του θέλει να φέρνει και λίγο τζιτζιοφιόγκος. Και λίγο τιτίκα.

“Θέλω σοβαρότητα από τον σύντροφό μου, αλλά όχι να μην περνάμε καλά” λέει η κυρία Σμαράγδα Καρύδη. “Θέλω ο άντρας δίπλα μου να κανιβαλίζει τα πράγματα, να γίνεται λίγο καραγκιόζης”.

Σοβαρή η κοπέλλα. Δεν τον θέλει ολότελα καραγκιόζη μ' αυτόν που ξαπλώνει, λίγο καραγκιόζης είναι ό, τι πρέπει.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Ωνάσης, η Τζάκυ και οι δίδυμοι πύργοι