ΓΚΟΛ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

πηγή: Intime
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αν ο Μαρινάκης ήθελε να βγάλει λεφτά ή μόνο λεφτά, δεν θα έβαζε το χέρι του τόσο βαθιά στην τσέπη του, αγοράζοντας μία τηλεοπτική άδεια. Εβδομήντα τόσα εκατομμύρια είναι αυτά σύν άλλα τριάντα για το στήσιμο του καναλιού, εκατό. Με τα λεφτά αυτά θα μπορούσε να αγοράσει δύο νοσοκομεία – 52 εκατ. το Ιατρικό Κέντρο και 45 το Υγεία- και να έχει κέρδη, παρόλο που και ο τομέας της υγείας νοσεί οικονομικά.

Ομοίως ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας που αγόρασε την τηλεοπτική άδεια γύρω στα 55 εκατ., θα μπορούσε με τα χρήματα αυτά συν τα 30 που θα καταβάλει για το στήσιμο του καναλιού, να αγοράσει δύο ιχθυοκαλλιέργειες, τον Νηρέα 44 και την Σελόντα 36 εκατ. Αντ’ αυτών αμφότεροι οι επιχειρηματίες προτίμησαν να μπουν στο παιχνίδι της τέταρτης εξουσίας, σε μία επένδυση που δείχνει χαμένη από χέρι.

Η οικονομική κρίση έχει ήδη ρίξει στα βράχια δύο κανάλια -το Άλτερ και το Μέγκα και, βοηθούσης και της κυβέρνησης, απειλεί με φούντο άλλα δύο, το Σταρ και τον άλφα.
Προσέξτε επενδυτική λογική. Μαζεύονται τέσσερις κορυφαίοι επιχειρηματίες δίνουν 245 εκατομμύρια για να διεκδικήσου, τι νομίζετε; Απλώς ένα κομμάτι από μία διαφημιστική πίτα που δεν ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια.

Δηλαδή από 50 αν η διαίρεση γίνει δια του τέσσερα, όσες δηλαδή και οι άδειες ή από 25 αν η διαίρεση γίνει δια του οκτώ, όσα είναι δηλαδή μαζί τα ιδιωτικά και τα κρατικά κανάλια. Κι όταν όλα πάνε καλά και αποδώσει η επένδυση. Αντ΄αυτού οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να αγοράσουν όλο τον ΟΛΠ, εναντι 312 εκατ. που είναι η αξία του. Μία επένδυση με σίγουρα κέρδη.

Γιατί δεν το έπραξαν, όμως; Απλούστατα, γιατί επένδυσαν στην εξουσία που εκτός από δύναμη και δόξα φέρνει και χρήμα και όχι μόνο χρήμα. Τι νόημα θα είχε άλλωστε μία ακόμη κερδοφόρος επιχείρηση για τον Μαρινάκη, τον εφοπλιστή που όπως ακούγεται, έχει πήξει στο ρευστό; Τόσα χρόνια στον Ολυμπιακό και στη Ναυτιλία και μόλις τώρα ευδόκησαν οι κρατούντες να του ανοίξουν τις πόρτες των γραφείων τους. Και είναι μόνο η αρχή... Να γιατί μπήκε στο χώρο της ΤΙ-ΒΙ.

Διαβάστε ακόμα:

Μαρινάκης - Αλαφούζος σίγουρα θα συνεργαστούν τηλεοπτικά!