Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

Ο Καραγκιόζης Αστροναύτης. Τι σχέση έχει ο αμόρφωτος με το διάστημα; Καμμία σχέση. Μιλάμε για Θέατρο Σκιών, για Ευγένιο Σπαθάρη. Ο Καραγκιόζης Μάγειρας. Άλλο απίθανο αυτό. Η αρχιτεμπέλα που τρώει μόνον ό,τι κλέψει, άλλωστε δεν έχει μαγειρέψει ποτέ του διότι δεν έχει σπίτι ούτε ηλεκτρικό, ούτε λεφτά να αγοράσει τρόφιμα. Ο Καραγκιόζης Συγγραφέας. Εδώ είναι που γελάνε τα τσιμέντα, ο αγράμματος, που με τίποτα δεν τα έπαιρνε τα γράμματα, που δεν ξέρει να γράψει, ούτε την υπογραφή του, να παριστάνει τον λογοτέχνη.

Είπαμε, όμως. Μιλάμε για το θέατρο του Καραγκιόζη, όχι το κανονικό, με ηθοποιούς, αλλά με φιγούρες στο άσπρο πανί. Για τον θρίαμβο ενός Καραγκιόζη στις εκλογές της Βραζιλίας τι λές; Ένας κλόουν, ένας δήθεν ηθοποιός, με το όνομα Φρανσίσκο Ολιβεϊρα Σύλβα, γνωστός ως «Τιριρίκα» πήρε 1,3 εκ. ψήφους και επανεξελέγη.

Αγράμματος αυτός ο «Τιριρίκας» έκανε τη μεγάλη κίνηση στις εκλογές του 2010. Αφού, σκέφθηκε, στη Βουλή και στη Γερουσία της Βραζιλίας εκλέγονται καραγκιόζηδες γιατί να μείνω εγώ απ’ έξω; Έτσι είναι. Ο σοβαρός πολιτικός αν θέλει να βγει στα σίγουρα κι αν θέλει να κάνει καριέρα δεν έχει άλλη επιλογή, στην περίπτωση που δεν είναι Καραγκιόζης. Θα γίνει κι αυτός Καραγκιόζης. Ένας σοβαρός Καραγκιόζης, όμως.

Όχι σαν τον Καραγκιόζη του Θεάτρου Σκιών. Βρωμόστομος, άπλυτος, με τρύπιο παντελόνι. Όχι, έτσι. Ο πολιτικός στο Θέατρο των Ονείρων οφείλει να είναι ένας καλοντυμένος Καραγκιόζης, με ωραίους τρόπους και να παριστάνει τον Αστροναύτη, τον Θαυματοποιό, τον Άγγελο των ουρανών, τον Κυνηγό των σκανδάλων.

Μεγάλη η προσφορά του κλόουν Τιριρίκα. Γελοιοποιεί το πραγματικό θέατρο της ζωής, το πραγματικό θέατρο της πολιτικής, βγάζοντας την αλήθεια του.

Διαβάστε ακόμα:

Η κούρσα στο διάστημα