ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

 

Η πολιτική συγκυρία, τελικά, και όχι η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, όπως ισχυρίζονται πολλοί, ορίζουν το αποτέλεσμα κάθε προεδρικής εκλογής. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η Ιστορία.

Θυμίζω ότι ο θεωρούμενος θεμελιωτής της μεταπολίτευσης Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ζοριστεί κάργα πριν μεταπηδήσει σε πρόεδρο της δημοκρατίας. Τα κατάφερε με μια εκλογή μίζερη, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος. Με πόσους βουλευτές έγινε πρόεδρος της δημοκρατίας ο αποκαλούμενος εθνάρχης;

Διέλυσε τρία κόμματα ο Καραμανλής για να γίνει Στεφανόπουλος και Παπούλιας. Και τότε κανένας δεν μίλησε για αποστασία, όπως σίγουρα έτσι θα έλεγαν σήμερα αν επαναλαμβανόταν το ίδιο σκηνικό. Μη ξεχνάμε ότι τότε αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος αντιμετώπισε τη δουλειά σαν άψογη κοινοβουλευτική και συνταγματική διαδικασία.

Το επιτελείο Κωνσταντίου Καραμανλή είχε ξεκινήσει να μαζεύει ψήφους βουλευτών από το 1978, δηλαδή δυο χρόνια πριν την εκλογή του. Γι’ αυτό είχε κάνει την περίφημη διεύρυνση της ΝΔ προς το χώρο του Κέντρου. Πρώτοι πρώτοι έκαναν μεταγραφή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αρχηγός στο κόμμα των Φιλελευθέρων, και ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος της ΕΔΗΚ. Και οι δυο έγιναν αμέσως υπουργοί.

Η ΝΔ διέθετε 175 βουλευτές και δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 εδρών στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, αλλά και για τους 180 στην τρίτη ψηφοφορία. Στην α΄ ψηφοφορία, στις 23 Απριλίου το 1980, ο Καραμανλής μάζεψε 179 ψήφους και στη β΄ στις 29 Απριλίου, 181 ψήφους. Τελικά, κέρδισε την παρτίδα στο γ΄ γύρο με 183 ψήφους.

Υπέρ της υποψηφιότητάς Καραμανλή τάχθηκαν οι 175 της ΝΔ και 8 από τους ανεξάρτητους και βουλευτές της ακροδεξιάς Εθνικής Παράταξης, του σοσιαλιστικού ΚΟΔΗΣΟ και της κεντρώας ΕΔΗΚ η οποία δεν είχε συμφωνήσει επίσημα να ψηφίσει Καραμανλή. Τα τρία αυτά κόμματα διαλύθηκαν.

Συνυποψήφιοι του Καραμανλή για πρόεδροι της δημοκρατίας ήταν ο πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Ζίγδης, 4 ψήφοι της ΕΔΗΚ, ο Γιώργος Μυλωνάς, 3 ψήφοι του ΚΟΔΗΣΟ, και οι Ηλίας Ηλιού, Λεωνίδας Κύρκος, Στέλιος Παπαθεμελής, που έλαβαν από μια ψήφο, τη δική τους.

Διαβάστε ακόμα:

Το απόρρητο σχέδιο που απέτυχε