ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

 

Ο Ανδρέας θα μας πάρει τα σπίτια. Αν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές τότε θα χάσουμε τις περιουσίες μας. Αυτές τις χοντρομαλακίες άκουγες παραμονή των εκλογών του 1981, όπου θριάμβευσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Από το 1974 που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ, από τις εκλογές του 1974 ο Ανδρέας δεν έκανε τίποτα άλλο παρά δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, να κοπανάει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, δηλαδή να παριστάνει την κόντρα στη δεξιά και, δεύτερον, να κάνει συνεχώς δεξιόστροφες επικύψεις στο σύστημα.

Κι όμως. Ενώ ο Παπανδρέου εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του και την αδιαλλαξία, υπήρχαν κάποιοι φοβιτσιάρηδες, στην πραγματικότητα άσχετοι με την πολιτική, που φοβόντουσαν ότι με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα έρθουν τα επάνω, κάτω.

Κάτι τέτοιο παίζει και σήμερα με τον Σύριζα. Κάθε μέρα τα στελέχη που έχουν δικαίωμα να εκφράζουν δημόσια της απόψεις του δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά να πείσουν και τους πιο φοβισμένους ότι ναι μεν είμαστε αριστεροί, όμως θα είμαστε μία από τα ίδια.

Τι είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου να καθησυχάσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους; Τοποθέτησε στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Γιώργο Μαύρο, τον αρχηγό της μεταχουντικής ΕΔΗΚ, που ήταν η συνέχεια της προχουντικής ΕΚ του Γεωργίου Παπανδρέου.

Ο ορισμός της πολιτικής απάτης. Η απόλυτη συμπαγνία. Ο συντηρητικός “κεντρώος” Γιώργος Μαύρος ούτε που ήθελε να ακούει για τον αριστερό “κεντρώο” Ανδρέα Παπανδρέου. Οι δυο τους, άλλωστε, ήταν αντίπαλοι στις εκλογές του 1974 και του 1977 και το 1981 ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 1974-77 έγινε η ορντινάτσα του Ανδρέα για να κοιμήσει τον κοσμάκη.

Διαβάστε ακόμα:

Το χρεός, το τζακούζι και ο ΓΑΠ