ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ Η ΕΛΛΑΔΑ!

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Aν ο ισχύων εκλογικός νόμος θεωρείται άδικος με την έννοια ότι επιδοτεί το πρώτο κόμμα με 50 έδρες, έστω κι αν η διαφορά του από το δεύτερο είναι μόλις μία ψήφος, άλλοι νόμοι που ίσχυσαν στο παρελθόν ήταν όχι μόνο άδικοι, αλλά και καλπονοθευτικοί!

Το 1956, για παράδειγμα, λειτούργησε το λεγόμενο τριφασικό σύστημα. Σύμφωνα με αυτό, στις μικρές αγροτικές περιφέρειες, όπου η ΕΡΕ ήταν ισχυρή, ο πρώτος τα έπαιρνε όλα, στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου ήταν ισχυρή η Αριστερά, ίσχυε η απλή αναλογική, ενώ στις άλλες εκλογικές περιφέρειες το σύστημα ήταν ενισχυμένη αναλογική.

Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, το 1958, ο εκλογικός νόμος έβγαλε νικητή το ...δεύτερο κόμμα. Η Δεξιά με λιγότερες ψήφους πήρε περισσότερες έδρες!

Ο εκλογικός νόμος άλλαξε και πάλι το 1961, οπότε και με τη βοήθεια της λεγόμενης βίας και νοθείας, η ΕΡΕ ξαναβγήκε πρώτο κόμμα προκαλώντας την εξέγερση των αντιπάλων της που με αρχηγό τον Γεώργιο Παπανδρέου κήρυξαν ανένδοτο αγώνα. Έτσι ο νόμος που δεν άλλαξε, λειτούργησε σαν μπούμερανγκ, για τη Δεξιά, επιδοτώντας αυτή τη φορά την Ένωση Κέντρου που κέρδισε τις εκλογές του 1963 και του 1964.

Ενδεικτικό της θεσμικής αστάθειας που επικρατεί στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι από το 1922, ο εκλογικός νόμος άλλαξε τουλάχιστον 22 φορές, δηλαδή κάθε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Παγκόσμιο ρεκόρ.

Η ανάγκη για ισχυρές κυβερνήσεις με την επιδότηση με παραπάνω έδρες του πρώτου κάθε φορά κόμματος, έγινε η αφορμή για νόμους – προκάτ. Το φαινόμενο της ακυβερνησίας του 1950, όταν ίσχυσε η απλή και άδολη αναλογική είχε δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο, που δεν έπρεπε να επαναληφθεί!

Διαβάστε ακόμα:

Ενας μεγάλος έρωτας για τον Καραμανλή