ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΚΑΖΟ ΤΩΝ ΛΑΟΠΡΟΒΛΗΤΩΝ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ούτε στη Νέα Δημοκρατία ούτε στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να ακούσουν πια για εκλογή αρχηγού μετά το κάζο των ...λαοπρόβλητων Α. Σαμαρά και Γ.Παπανδρέου. Αμφότεροι, παρότι είχαν εκλεγεί με πανηγυρικές διαδικασίες, κινδυνεύουν να γίνουν τα μαύρα πρόβατα για τις παρατάξεις που τους ανέδειξαν και οι επίγονοι δείχνουν εξαιρετικά απρόθυμοι να τους μιμηθούν.

Ήδη ο Ευ.Βενιζέλος με τη φράση ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συμπεριφέρεται ως κόμμα του 45%, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου επιστρέφοντας στην διαδικασία με την οποία εκλεγόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, δηλαδή από το σώμα των συνέδρων. Το ίδιο σκέπτονται να εισηγηθούν στο κόμμα τους και πολλά στελέχη της ΝΔ, όταν έρθει η ώρα αλλαγής αρχηγού.

Προς το παρόν, όμως ο Σαμαράς αποφεύγει να πάρει θέση στην πρόταση για σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου που θα συζητήσει τα αίτια της ήττας και την κομματική γραμμή από δω και πέρα. 

Η εκλογή αρχηγού από τη βάση και τους φίλους του κόμματος αποτελεί επινόηση του Γιώργου Παπανδρέου και πρωτοεφαρμόστηκε το 2004, όταν ο ΓΑΠ συγκέντρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο, όπως ανακοινώθηκε τότε, ψήφους.

Το παράδειγμα του μιμήθηκαν και οι της ΝΔ το 2010 με εισήγηση του Αβραμόπουλου. Η Ντόρα που θα ήταν βέβαιη πρόεδρος αν ψήφιζαν μόνο οι σύνεδροι, έπεσε στη φάκα, δέχθηκε την αλλαγή και έχασε.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτό με τον Τοτό και τη μικρή Λουλού