ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ο Κώστας Καραμανλής που ήταν η πρώτη επιλογή Τσίπρα για την προεδρία της Δημοκρατίας και ο Προκόπης Παυλόπουλος που ήταν η τελική του επιλογή, ενδέχεται να είναι από τους πρώτους που θα ζητηθεί να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια.

Ο πρώτος ως πρωθυπουργός της περιόδου 2004-2009 κατά την οποίαν εκτοξεύτηκαν ο δανεισμός, τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και ο δεύτερος ως υπουργός Εσωτερικών επί των ημερών του οποίου έγιναν εντελώς ρουσφετολογικά 302.000 διορισμοί, γεγονός που είχε άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία. Για όποιον αμφιβάλλει για το εύρος της έρευνας, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής.

Η εξεταστική θα προταθεί «...για να διερευνηθούν οι συνθήκες, αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό», είπε.

Η συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής και ο έλεγχος πεπραγμένων των κυβερνήσεων της τελευταίας 10ετίας, πρέπει να είναι μία ακόμη αιτία, αν όχι η βασική, για την επανενεργοποίηση του πρώην πρωθυπουργού, προφανώς για τη δημιουργία μηχανισμών στήριξης του, εάν παραστεί ανάγκη.

Δεν αποκλείεται ο τρόπος που θα χειριστεί η πλειοψηφία της Βουλής την έρευνα για τα μνημόνια να τραυματίσει τις άριστες μέχρι στιγμής σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Κ. Καραμανλή. Πάντως αν υπήρχε έστω και μία πιθανότητα δημιουργίας εθνικού μετώπου απέναντι στους δανειστές, αυτή εξανεμίστηκε με την απόφαση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Μπορεί το απαξιωμένο, όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, πολιτικό σύστημα να το έχει ανάγκη, η χώρα όμως δεν έχει την πολυτέλεια ενός διχασμού την ώρα που δίνει μάχη για την επιβίωση της.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς παίζει μπάλλα μια αριστερή κυβέρνηση