Ο ΙΟΥΝΗΣ, Η ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΝΔ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ο φετινός Ιούνιος αναμένεται να είναι πολύ θερμός πολιτικά. Από τη μία πλευρά γιατί αποτελεί το χρονικό όριο για την επίτευξη ή μη συμφωνίας με τους εταίρους και από την άλλη γιατί τότε θα κριθεί η θεωρία περί αριστερής παρένθεσης που φρενάρει τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία.

Αν η χώρα δεν οδηγηθεί σε εκλογές, οι δελφίνοι της ΝΔ θα δρομολογήσουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους, τις διαδικασίες αντικατάστασης του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με το καταστατικό. Ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μέχρι στιγμής οι μόνοι που έχουν δηλώσει εμμέσως ή αμέσως ότι θα διεκδικήσουν την αρχηγία.

Ο πρώτος στηριζόμενος από τους Καραμανλικούς και τους εξωθεσμικούς που είχαν στηρίξει τον Σαμαρά και ο δεύτερος από σαμαρικούς, φιλελεύθερους και μεταρρυθμιστές. Οι υποψήφιοι πιθανότατα να είναι 3-4.

Ήδη ο Δένδιας και ο Μητσοτάκης έχουν αρχίσει τις επαφές με στελέχη της ΝΔ τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία και όπως λένε συνεργάτες τους, το κλίμα που εισπράττουν είναι καταφανώς αντισαμαρικό, μέχρι στιγμής όμως ελάχιστοι εκδηλώνονται υπέρ ενός των υποψηφίων.

Ο Δένδιας, παράλληλα με την επιχείρηση προς άγρα υποστηρικτών, είναι αποφασισμένος να ασκεί έντονη κριτική στον Σαμαρά, με αιχμές για ιδεολογική διολίσθηση σε ακροδεξιές επιλογές. Συνεργάτες του Σαμαρά εισηγούνται στον πρόεδρο του κόμματος τη λήψη πειθαρχικών μέτρων προτού η κριτική ξεφύγει από τα θεμιτά πλαίσια. Αντίθετα, ο Μητσοτάκης θα τηρήσει πιο ήπια στάση.

Διαβάστε ακόμα:

Μόνο ΓΑΠ, χοντρός και Καλαματιανός