ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Με 10 υλοποιήσιμες και κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις που θα παραδοθούν στους θεσμούς εντός δέκα ημερών, ευελπιστεί η κυβέρνηση να ξανανοίξει τους κρουνούς της χρηματοδότησης της Οικονομίας, κυρίως, όμως να κατακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

Η μελέτη των μέτρων που θα προταθούν, άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής σε σύσκεψη ανάμεσα στους Γ.Δραγασάκη, Γ. Βαρουφάκη και Γ.Σταθάκη. Γενική είναι πλέον η εντύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιτυχία του εγχειρήματος του να μετατρέψει μία οικονομική διαπραγμάτευση σε πολιτική, είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.

Τόσο σε διακομματικό επίπεδο όσο και στο εσωκομματικό πεδίο. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνει ο ίδιος πλέον το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης με βάση τις αρχές που περιέγραψε στην συνέντευξη Τύπου.

«Δεν υπάρχει Πέμπτη αξιολόγηση. Δεν υποχρεούται η Ελλάδα σε νέα υφεσιακά μέτρα. Ως προς τις μεταρρυθμίσεις κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την νομοθέτηση και υλοποίησή τους. Ξεκαθαρίσαμε ζητήματα που αφορούν την διαδικασία. Τα πολιτικά θέματα θα συζητούνται στις Βρυξέλλες οι τεχνικές πληροφορίες στην Αθήνα» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα. Από την άποψη αυτή δεν αποκλείεται να ακολουθήσει σκληρή γραμμή και έναντι των διαφωνούντων του ΣΥΡΙΖΑ που τον πίεζαν να προχωρήσει σε ρήξη. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει καθαρό το εσωκομματικό πεδίο για να επιτύχει τους στόχους του.

Η νέα συμφωνία είναι μέρος ενός βραχυμεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει σχέση με την εξασφάλιση ρευστότητας, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η αποτροπή του γκρέξιτ. Από τον Αύγουστο, όπως πιθανολογείται, θα αρχίσει η συζήτηση ενός άλλου, μεσομακροπρόθεσμου αυτή τη φορά, προγράμματος για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, που συνδέεται με το επίπεδο ζωής στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί ο Τσίπρας πήρε το αεροπλάνο της γραμμής