ΓΙΑΤΙ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ «ΛΑΔΩΣΕ» ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΔΥΟ ΔΙΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Όταν σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «στόλιζαν» κανονικά τον Αλέξη Τσίπρα για τα καψώνια που τους υπέβαλε, ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ήταν καθησυχαστικός. Παρότι και ο ίδιος κατελόγιζε στον Έλληνα πρωθυπουργό λάθη και απειρία, εν τούτοις ήταν κατηγορηματικός. «Δεν πρέπει να βγάζουμε πρόωρα συμπεράσματα. Δεν έπεσε από τον ουρανό ποτέ κανένας ειδικός –ούτε στην Ελλάδα. Υπάρχουν πάρα πολλές λάθος δηλώσεις στην Αθήνα, αλλά αυτό θα αλλάξει με τον καιρό», είχε εκμυστηρευτεί στη γερμανική οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche. Και δικαιώθηκε.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ο Έλληνας πρωθυπουργός έπεισε τους κορυφαίους της Ευρωπαικής Ένωσης για τη στροφή του στο ρεαλισμό κι αυτό χαροποίησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Κομισιόν. Λίγες ώρες μετά καλούσε τους δημοσιογράφους για να τους ανακοινώσει τα δώρα που έκανε στο μέχρι πρότινος άτακτο παιδί της Ευρώπης. Η «αλεπού του ευρωπαικού παρασκηνίου», όπως λέγεται, είχε καταλάβει για τι γκρίνιαζε ο πρωθυπουργός.

Η ανθρωπιστική κρίση έχει γονατίσει τους Έλληνες και ο Αλέξης Τσίπρας που εξελέγη με σημαία την αντιμετώπιση της φτώχειας είχε περιέλθει σε αδιέξοδο κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Ο Γιούνκερ ανακοίνωσε πως η ΕΕ θα διαθέσει 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

«Θα χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε ένα σύστημα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχει, όμως και ένας άλλος εξίσου σοβαρός λόγος.

Η συντηρητική Ευρωπαική Ένωση ήθελε να στείλει ένα μήνυμα σε όσους την κατηγορούν για κοινωνική αναλγησία, λόγω των πολιτικών λιτότητας που προωθεί. Και το μήνυμα αυτό απευθύνεται πρωτίστως στους Αριστερούς Έλληνες, που έβγαλαν δική τους κυβέρνηση και τους Ισπανούς Podemos, που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την εξουσία από τον δεξιό Ραχόι.

Η Κομισιόν πρέπει να κάνει πολλά για να αποτινάξει τη ρετσινιά του ανάλγητου διευθυντηρίου, αν όχι σε επίπεδο παροχών τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικών υπέρ των φτωχών λαών της Γηραιάς Ηπείρου.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί ο Τσίπρας πήρε το αεροπλάνο της γραμμής