ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έφερνε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απλή αναλογική, η οποία, όπως φαίνεται, ξεχάστηκε, ίσως γιατί δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών και ο Αλέξης Τσίπρας για να επανεκλεγεί έχει ανάγκη το μπόνους των 50 εδρών.

Ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν ακούστηκε ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μάλλον επειδή οι επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου έχουν μετρήσει τις συνέπειες. Αν εφαρμοζόταν στις εκλογές του Ιανουαρίου το εκλογικό σύστημα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε αντίο συγκυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου.

Τα δύο κόμματα δεν θα συγκέντρωναν παρά μόλις 123 έδρες, 110 και 23 αντίστοιχα, από 162 που έχουν σήμερα και για να εξασφάλιζαν τη δεδηλωμένη θα έπρεπε να συμπεριλάβουν επίσης τις 18 έδρες του Θεοδωράκη και τις 14 του Βενιζέλου.

Βεβαίως θα υπήρχαν και άλλα περιθώρια επιλογής συνεργασιών, καθώς στη Βουλή θα έμπαιναν ακόμη ο Γιώργος Παπανδρέου με 8 βουλευτές, ο Απόστολος Γκλέτσος και ο Βασίλης Λεβέντης με 5 βουλευτές, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 3 βουλευτές, ενώ από δύο βουλευτές θα είχαν ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΔΗΜΑΡ.

Τα πράγματα θα ήταν περίπου τα ίδια και στην περίπτωση που η απλή αναλογική εφαρμοζόταν με τη διατήρηση του ορίου του 3% που ισχύει για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 119 έδρες και μαζί με τους ΑΝΕΛ 135. Με τη σύμπραξη Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ θα έπιανε 155 έδρες.

Όλα αυτά μαρτυρούν πόσο άκαιρες είναι οι συζητήσεις για πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενδεχόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί αν αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Αν δηλαδή ο Τσίπρας θελήσει να κλείσει το δρόμο των αντιπάλων του προς την εξουσία, ψηφίζοντας την απλή αναλογική ή ένα είδος απλής αναλογικής όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Διαβάστε ακόμα:

Αλλάζει το κλίμα για τον Τσίπρα στην Ευρώπη