ΠΡΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

-Σας πήραμε, σας πήραμε φλουρί Κωνσταντινάτο .

-Μας πήρατε ,μας πήρατε ,βαρέλι δίχως πάτο.

Ο στίχος αυτός του παλιού δημοτικού τραγουδιού ίσως αποδίδει καλύτερα από οποιαδήποτε επίσημη επεξήγηση τη ...δημιουργική ασάφεια του ανακοινωθέντος για τις αποφάσεις της 8μερούς σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Καμία λύση δεν δρομολογήθηκε και κανένα τρένο δεν μπήκε στις ράγες, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός.

Απλώς, μας δόθηκε μία παράταση για να κάνουμε ό,τι αρνιόμαστε εβδομάδες τώρα να κάνουμε. Να παρουσιάσουμε ένα πειστικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, εκ των οποίων κάποιες άμεσης εφαρμογής. Μόνο αν συμβεί αυτό, είπαν οι εταίροι θα ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης με 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Το πρόβλημα τώρα επικεντρώνεται στο είδος των μέτρων. Κατά τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα είναι υφεσιακά, δηλαδή όχι μείωση μισθών και συντάξεων ούτε θα έχουν σχέση με τα μέτρα που μας είχαν προταθεί στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι η διαδικασία αυτή για τον Τσίπρα. Που θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία τον πιέζει για ρήξη με τους δανειστές, και αποκλείεται να συμφωνήσει με τα μέτρα.

Οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα προέτρεψαν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Εάν συμβεί αυτό, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Αδιευκρίνιστο, όμως παραμένει τι θα γίνει με τα νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Από τους αριστερούς θα φαγωθεί ο Βαρουφάκης