ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΥΜΑ ΧΑΛΑΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Μπορεί τα λάθη σε ένα επίσημο γεύμα να διαταράξουν τις σχέσεις μεταξύ δύο κρατών και τη χημεία μεταξύ δύο πολιτικών προσωπικοτήτων; Ασφαλώς και μπορεί και έχει συμβεί στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό, το πρώτο μετά την ομάδα αίματος, που φροντίζουν να μάθουν οι αρχές της φιλοξενούσας χώρας, είναι οι διατροφικές συνήθειες και οι τυχόν αλλεργίες του φιλοξενούμενου ηγέτη.

Από την άποψη αυτή, το μενού σε ένα επίσημο γεύμα, όπως π.χ. η πάπια με πουρέ που ήταν το κυρίως πιάτο στο γεύμα εργασίας Μέρκελ – Τσίπρα στην Καγκελαρία, ικανοποιεί πρώτα τις διατροφικές συνήθειες του υψηλού επισκέπτη και κατά δεύτερο λόγο του οικοδεσπότη.

Προσέξτε, όμως, τι έγινε το 1971 στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Νίξον στην Ινδή πρωθυπουργό Ίντιρα Γκάντι. Ήταν μία πολύ κρίσιμη συνάντηση για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ο Νίξον ήθελε να είναι όλα στην εντέλεια.

Την ώρα του γεύματος οι δύο ηγέτες κάθισαν ο ένας απέναντι στον άλλον, αποφεύγοντας τις πολλές συζητήσεις. Τα γκαρσόνια τούς σέρβιραν ταυτόχρονα. Το πρώτο πιάτο ήταν τυροπιτάκια γαλλικής κουζίνας, αρωματισμένα με ροδόνερο και κανέλα. Ακολούθησε πιάτο με στήθος γαλοπούλας, γεμιστό με αρωματικά χορταρικά, που συνοδευόταν από βραστά σε βούτυρο σπαράγγια.

Η Γκάντι δεν έπινε κρασί, είχε έναν χυμό στο ποτήρι της και αυτός ήταν όλο κι όλο το γεύμα της. Από τα εδέσματα δεν έβαλε μπουκιά στο στόμα της, καθώς είχε έντονη αποστροφή και αναφυλαξία σε ο,τιδήποτε αρωματικό.

Καταλαβαίνετε τη θέση του οικοδεσπότη. Αμέσως διατάχθηκε ...ΕΔΕ και όπως έγινε γνωστό,το λάθος ήταν ενός χαμηλόβαθμου υπαλλήλου της ινδικής πρεσβείας. Ο οποίος είχε διαβεβαιώσει την αμερικανική εθιμοτυπία ότι η πρωθυπουργός του δεν είχε κανένα πρόβλημα με το φαγητό.

Η Γκάντι δέχθηκε με συγκατάβαση τις εξηγήσεις, αλλά έφυγε νηστική από ένα επίσημο γεύμα προς τιμήν της.

Διαβάστε ακόμα:

Το απίστευτο του μέντορα του Τσίπρα