ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΚΑΚΙ ΜΕ ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΚΙΝΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τάζει στους Κινέζους το λιμάνι του Πειραιά, ο υπουργός Άμυνας παραχωρεί στους Αμερικανούς τα πετρέλαια του μισού Αιγαίου και ο υπουργός Ανασυγκρότησης συζητά με τους Ρώσους συνεργασία σε ενεργειακά θέματα, κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Η διπλωματική αυτή γαλαντομία εκδηλώνεται την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν πάρει διαστάσεις θρίλερ και το ερώτημα που τίθεται είναι αν πρόκειται ή όχι για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων σε άλλο ταμπλό και με διαφορετικούς παίκτες.

Το εκτός Ευρωπαικής Ένωσης διπλωματικό άνοιγμα άρχισε στα μέσα Μαρτίου, όταν ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γ. Τσίπρας που έχει διοριστεί σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών, μετέβη στην Τεχεράνη επικεφαλής τριμελούς αντιπροσωπείας και ζήτησε από την ιρανική κυβέρνηση, όπως γράφτηκε χωρίς να διαψευστεί, να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, δηλαδή χρέος.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η απάντηση ήταν αρνητική. Η σκυτάλη πέρασε στον Γ.Δραγασάκη, που σε αναζήτηση ρευστού βρέθηκε στο Πεκίνο, όπου έταξε το λιμάνι του Πειραιά έναντι 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ο Πάνος Καμμένος από τη Ν. Υόρκη παραχωρούσε στους Αμερικανούς το 30% των πετρελαίων του Αιγαίου προφανώς για ...ορεκτικό, αφού στο τέλος Απριλίου τα ελληνοαμερικανικά θα ξανασυζητηθούν στη συνάντηση του Τζόν Κέρι με τον Ν. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον.

Χοντρό το παιχνίδι με τους Αμερικανούς, μεγάλης σημασίας όμως και οι συζητήσεις με τους Ρώσους. Ο Π. Λαφαζάνης βρίσκεται αυτή την ώρα στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

Στη ρωσική πρωτεύουσα θα μεταβεί και ο Α.Τσίπρας στις 8 Απριλίου, ημέρα που οι απαισιόδοξοι της Ευρωπαικής Ένωσης, θεωρούν ιδιαιτέρως κρίσιμη για την χρεοκοπία ή όχι της χώρας.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Καμμένος δώρισε ελληνικά πετρέλαια στις ΗΠΑ!