ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες πληροφορίες για να καταλάβεις ότι βρισκόμαστε στα τελειώματα της συμφωνίας με τους δανειστές. Η υποβάθμιση του Γιάνη Βαρουφάκη αποτελεί ισχυρότατη ένδειξη. Ο Τσίπρας δεν θα απέσυρε ποτέ το μεγάλο αστέρι της ομάδας, αν το αποτέλεσμα δεν ήταν συμφωνημένο ή εάν ως προπονητής δεν ήθελε να προχωρήσει σε αλλαγή τακτικής. Υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση.

Οι παλιοί όταν έκλειναν μία συμφωνία έδιναν ένα ρεγάλο, μία προκαταβολή, δηλαδή και η θυσία του Βαρουφάκη, που αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή ακριβώς την έννοια έχει. Να επιβεβαιώσει την προσυμφωνία Τσίπρα –Μέρκελ.

Η δεύτερη ένδειξη είναι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τη Μέρκελ στη συνέντευξη του στο Star, ιδιαίτερα όταν τα αντιπαραβάλει κανείς με αυτά που έλεγε στην αρχή της πρωθυπουργικής θητείας του.

«Δεν τη γνώριζα προσωπικά, την γνώριζα πολιτικά. Πολλές φορές η προσωπική γνωριμία είναι αρκετά διαφορετική. Τώρα που τη γνώρισα από κοντά λέω ότι δεν είναι τυχαίο που είναι τόσα χρόνια καγκελάριος. Είναι επιμελής, μελετημένη και διαβασμένη που έχει τη γερμανική κουλτούρα που θέλει να λέει ο άλλος την αλήθεια και να μην κοροϊδεύει». Η στροφή είναι πλήρης.

Για να δείτε την αλλαγή διαβάστε τι είπε, δήθεν αστειευόμενος ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, κατά την επίσκεψη του Μάρτιν Σούλτς στην Αθήνα, στις 30 Ιανουαρίου, πέντε μέρες μετά τις εκλογές.

-Θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε την κυρία Μέρκελ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού μέσα από την εμπλοκή της Γερμανίας σε σκοτεινές μπίζνες με τους Ελληνες ολιγάρχες. Μια φτωχοποίηση που ακολούθησε την λεηλασία της χώρας μας τόσο στη διάρκεια του πολέμου όσο και στην συνέχεια μια και η Γερμανία ήταν εκείνη που επέβαλλε στην ουσία το πολιτικό προσωπικό και τις κυβερνήσεις στη χώρα μας. Όλες σχεδόν τα εγχώρια πολιτικά τζάκια αποτελούσαν τοποτηρητές της Γερμανίας...»

Οι σχέσεις Τσίπρα – Μέρκελ πέρασαν από 40 κύματα τις εκατό αυτές μέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αντάλλαξαν την πρώτη χειραψία στις 12 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας.

«Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω να έχουμε μια καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες» είπε η Α. Μέρκελ στον Α. Τσίπρα. «Ευχαριστώ. Το ελπίζω» απάντησε στην καγκελάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός. Όπως φαίνεται από τα τηλεοπτικά πλάνα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε δύο φορές στην Μέρκελ, στα αγγλικά, «Ι hope so...» Η παγωμένη αυτή προσέγγιση μετατράπηκε σε θερμότερη σχέση στις δύο κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους, που επακολούθησαν με αποκορύφωμα την τελευταία στις 23 Απριλίου, όπου το διαφαινόμενο ειδύλλιο απέδωσε την πρώτη συμφωνία αμοιβαίας εμπιστοσύνης, να τηρηθεί το απόρρητο των μεταξύ τους συζητήσεων. Οπότε τι κάνει νιάου-νιάου...

Διαβάστε ακόμα:

Ο Βαρουφάκης του 1982 που παραιτήθηκε